O IS teroro išpuolių planuotojams praktiškai nėra skirtumo, rašo nytimes.com. Skatinti užpuolikus skelbti ryšius su IS, o paskui įvykdyti masinį žudymą tapo pastarųjų dvejų metų grupuotės propagandos pagrindu. Tyčia nutrinama riba tarp tų operacijų, kurias suplanuoja ir įvykdo IS teroristai, ir tarp tų, kurias įvykdo prijaučiantieji IS.

Užpuolikas O. Mateenas sakė pagalbos tarnybos „911“ operatoriui, jog skelbia ištikimybę IS. Ištikimybės skelbimas – esminė IS protokolo dalis. Žudynės Orlande buvo trečias kartas, kai JAV buvo paskelbta ištikimybė IS.

Gruodį pora Kalifornijoje, San Bernardine išvyko iš namų su šautuvais, prieš tai „Facebooke“ parašiusi kelias žinutes ir paskelbusi ištikimybę IS. Vėliau policija rado tas žinutes.
O 2015 m. gegužę Teksase, prieš pradėdamas šaudyti karikatūrų parodoje, kurioje buvo eksponuojami ir pranašo Mohameto atvaizdai, Eltonas Simpsonas parašė kelias žinutės tinklalapyje „Twitter“, kuriose aiškiai nurodė, kieno vardu veikia.

Ištikimybės paskelbimas – vienintelis dalykas, kurio IS reikalauja iš norinčių įvykdyti teroro išpuolį grupuotės vardu. Gegužę sakydamas kasmetinę kalbą IS atstovas spaudai Abu Muhammadas al Adnanis paragino grupuotės rėmėjus rengti išpuolius per šventą ramadano mėnesį.

Nėra per mažų išpuolių, patarė jis, o ypač paragino taikytis į JAV. „Menkiausias veiksmas, jūsų atliktas jų šalies širdyje, mums brangesnis už mūsų padarytus didžiausio masto veiksmus ir veiksmingesnis, daugiau žalos padarantis jiems“, – sakė jis.

2014 m. rugsėjį A. M. Adnanis aiškiai pasakė, kad bet kas gali ir turi vykdyti teroro išpuolius grupuotės vardu. „Neprašykite niekieno leidimo“, – sakė jis ir pridūrė, kad neturintys ginklų gali imti akmenis, peilius, žudyti netikinčiuosius netgi su automobiliais.

Nuo to laiko grupuotė labai stengėsi sukurti teroro aktų rengimo vietoje mechanizmą. Ji tvindo internetą propaganda, samdo daugybę džihadistų, kad šie skelbtų nuodingas žinutes socialiniuose tinklalapiuose „Twitter“, „Facebook“ ir kituose.

Šiuo atveju buvo stiprus rezonansas tarp IS propagandos ir tarp žudiko pasirinkto taikinio. Džihadistai skelbia neapykantą homoseksualams, publikuoja nuotraukas, kuriose homoseksualai metami nuo aukštų pastatų.

Kai prijaučiantysis IS sugaunamas arba žūsta, teisėsaugininkai stengiasi susidaryti bendrą vaizdą. Deja, dažnai nėra tiesioginių sąsajų su IS, o tai apsaugo organizaciją šiais sekimo laikais.
„Manau, IS elgiasi labai protingai, sukuriama tokia situacija, kad žmogus gali įvykdyti išpuolį be tiesioginio ryšio su organizacija, – teigė Džordžijos valstijos universiteto tyrėjas Charlie‘is Winteris. – Jie gali paskelbti ištikimybę Abu Bakr al Baghdadi prieš ar per išpuolį ir taip iš iniciatyvą rodančio džihadisto ar džihadistės tapti žmogumi, kuriuo žavėsis kaip IS kariu, skelbs kovotoju.“
Sekmadienį, O. Mateenui paskelbus ištikimybę IS, grupuotės oficiali žinių agentūra

išleido pranešimą, kuriame citavo „šaltinį“, patvirtinantį, kad O. Mateenas veikė IS vardu.
Džihadistai ėmė švęsti internete – dalinosi M. Adnanio kalbos, kurioje jis ragino vienišus vilkus pulti per ramadaną, įrašais, kai kurie pakeitė savo paskyros nuotraukas tinklalapyje „Twitter“ į Orlando žudiko nuotrauką.