A.Atambayevas pasirašė dekretą, kuriuo iki birželio 10-osios skelbiama nepaprastoji padėtis Isyk Kulio rajono Džety Oguzo rajone ir įvedama komendanto valanda nuo 21 iki 6 val. vietos laiku, paskelbė prezidentūra.

Tokio žingsnio buvo imtasi, kai penktadienį kilo susirėmimai tarp Kirgizijos saugumo pajėgų ir protestuotojų, užėmusių elektrinę ir nutraukusių elektros tiekimą kanadiečiams priklausančiai kasyklai.

Prokurorai sakė, kad buvo areštuoti 92 žmonės, kai saugumo pajėgos atvyko vaikyti protesto dėl Kumtoro kasyklos, atsiimti elektrinės kontrolės ir išardyti protestuotojų palapinių.

Tačiau dėl to penktadienį ryte kilo naujas protestas - tūkstančiai vietos gyventojų pradėjo demonstraciją, reikalavo paleisti sulaikytuosius ir susirėmė su saugumo pajėgomis, kurios, kaip pranešama, panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas.

Protestuotojai reikalauja nacionalizuoti Kumtoro kasyklą, kuri visa nuo pat darbo pradžios 1997-aisiais priklauso Kanados kalnakasybos grupei "Centerra".

Šimtai žmonių vėlai ketvirtadienį įsiveržė į vietos elektrinę, iš kurios tiekiama elektra aukštai kalnuose esančiai kasyklai, ir nutraukė tiekimą.

"Centerra Gold" pranešė, kad dėl to laikinai sustojo gavyba toje kasykloje.

"Visi susitikimo Kumtore organizatoriai bus nubausti griežtai pagal įstatymą. Garantuoju tai kaip šalies prezidentas, - sakė A.Atambayevas. - Mes neduosime jiems galimybės sukrėsti ir sunaikinti šalies".

Kirgizijos pareigūnai sakė, kad elektros tiekimas po saugumo operacijos buvo atnaujintas, tačiau neaišku, ar gavyba kasykloje bus greit atnaujinta.

"Areštuoti 92 žmonės, yra tokių, kurie tiesiogiai dalyvavo nutraukiant elektrą Kumtorui", - Biškeke žurnalistams sakė šalies generalinė prokurorė Aida Salyanova (Aida Saljanova).

Vietos žiniasklaida citavo liudininkus, sakiusius, kad 3 tūkst. gyventojų iš Džety Oguzo rajono, kur yra ta elektrinė, tada surengė demonstraciją ir reikalavo juos paleisti.

Minia blokavo kelius ir net užėmė vietos administracijos pastatus, sakoma pranešimuose. Buvo padegtas vienas autobusas, kuriuo važiavo specialiųjų pajėgų nariai, o policija tada panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas.

Vyriausybė nurodė, kad kasyklos operatorė dabar nori evakuoti 1 tūkst. darbuotojų iš tos kasyklos, esančios 4 tūkst. m aukštyje netoli vaizdingo Isyk Kulio ežero.

Neramioje buvusioje sovietinėje Kirgizijoje, kuri yra centrinėje Azijoje, per 2005 ir 2010 metų sukilimus buvo nuversti du režimai, be to, 2010 metais šalies pietuose buvo liejamas kraujas per tarpetninį konfliktą, kuris pareikalavo šimtų gyvybių.

Anksčiau vyriausybė dėl neramumų prie Kumtoro kasyklos kaltino buvusį prezidentą Kurmanbeką Bakiyevą (Kurmanbeką Bakijevą), kuris 2010 metais buvo nuverstas ir pabėgo į Baltarusiją. Jis už akių jau yra nuteistas 24 metus kalėti dėl vieno aukšto rango pareigūno nužudymo 2009 metais.