Parke „Wanda City“ pietrytiniame Nančango mieste atsidarė milžiniškas prekybos centras, kurio plotas – 2 kv. km, taip pat 80 ha pramogų kompleksas, kuriame yra „aukščiausi ir ilgiausi amerikietiškieji kalneliai bei aukščiausias laisvo kritiko bokštas Kinijoje“, sakoma bendrovės pranešime.

Į šį projektą investuota 22 mlrd. juanių (3,4 mlrd. JAV dolerių arba 3 mlrd. eurų), nurodoma pranešime.

„Norime būti pavyzdys ... ir pabrėžti Kinijos įtaką kultūros srityje“, – sakė „Wanda“ įkūrėjas Wang Jianlinas per parko atidarymo ceremoniją, taip pat užsimindamas apie kitų šalių kultūros „invaziją“, nurodė valstybinė televizija CCTV.

Savaite anksčiau Wang Jianlinas, kurį žurnalas „Forbes“ įvardija turtingiausiu Kinijos žmogumi, pareiškė ketinantis paskelbti karą firmai „Disney“, kuri birželį atidarys savo pirmąjį pramogų parką žemyninėje Kinijoje.

„Šis pamišimas dėl Peliuko Mikio ir Antulio Donaldo baigėsi; laikai, kai aklai sekdavom, kur veda „Disney“, baigėsi prieš daug metų“, – jis sakė savo ilgame interviu CCTV.

Atidariusi parką Nančange, „Wanda“ planuoja per ateinančius trejus metus įkurti Kinijoje dar šešis pramogų kompleksus, o iki 2020 metų jų šalyje turėtų atsirasti apie 15.

„Norime užtikrinti, kad „Disney“ negalėtų gauti pelno šiame sektoriuje Kinijoje 10–20 metų“, – pabrėžė jis.

„Tigras negali pulti vilkų gaujos“, – pridūrė verslininkas tame pačiame interviu, taip pat kaltindamas „Disney“, kad amerikiečiai „klonuoja ankstesnius pasiekimus be inovacijų“.

Tačiau ekspertai pažymi, kad „Wanda“ tikslai galbūt pernelyg ambicingi, atkreipdami dėmesį į konglomerato patirties stygių šiame versle.

Tuo tarpu „Disney“ projektas Šanchajuje, į kurį investuota 5,5 mlrd. dolerių (4,9 mlrd. eurų), bus šeštasis bendrovės pramogų parkas ir ketvirtasis už Jungtinių Valstijų ribų. Disneilendai taip pat veikia Paryžiuje, Tokijuje ir Honkonge.

Amerikos milžinė tikisi, kad jos populiaraus tinklo parkas patiks augančiai Kinijos viduriniajai klasei. Šioje šalyje „Disney“ pastaruoju metu uždirbdavo vis daugiau už parduotus bilietus.

Visgi „Wanda“ nėra visiška pramogų verslo naujokė: šis konglomeratas 2012 metais įsigijo JAV kino teatrų tinklą „AMC Entertainment Holdings“, taip pat išmėgino jėgas kino kūrimo, leidybos ir meno investicijų srityse.