Prasidedant dvi dienas truksiančioms deryboms Pekine, Hu Jintao paragino dvi didžiausias pasaulio ekonomikas bendradarbiauti ir perspėjo, kad bet koks santykių pablogėjimas kelia "rimtą" pavojų pasauliui.

"Atsižvelgiant į skirtingas nacionalines sąlygas, Kinijai ir Jungtinėms Valstijoms neįmanoma susitikinėti akis į akį kiekvienu klausimu", - sakė Hu Jintao per derybas, kuriose dalyvavo JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir iždo sekretorius Timothy Geithneris.

"Turėtume tinkamai nagrinėti savo nesutarimus ir gerbti bei derinti vieni kitų interesus bei rūpesčius. Turėtume deramai tvarkyti nesutarimus dialogu ir gerindami abipusį supratimą", - sakė jis.

Šios metinės derybos vyksta kilus ginčui dėl aklo aktyvisto Chen Guangchengo (Čen Guangčengo), kuris pasislėpė JAV ambasadoje, bet trečiadienį pagal prieštaringai vertinamą susitarimą išvyko į vieną Pekino ligoninę.

Kinijos aktyvistas niekada nebuvo spaudžiamas, sako JAV ambasadorius

JAV ambasadorius prie Kinijos ketvirtadienį griežtai paneigė pranešimus, esą žmogaus teisių aktyvistas Chen Guangchengas (Čen Guangčengas) buvo spaudžiamas išvykti iš Amerikos ambasados Pekine.

"Galiu jums nedviprasmiškai pasakyti, kad jis niekada nebuvo spaudžiamas išvykti. Jis buvo susijaudinęs ir nekantravo išvykti", - ambasadorius Gary Locke'as sakė žurnalistams kitą dieną po to, kai Chen Guangchengas paliko JAV atstovybę pagal prieštaringai vertinamą susitarimą.

Kai kurie aktyvistai sakė, kad Chen Guangchengas ambasadą paliko, nes patyrė spaudimą, įskaitant Kinijos grasinimus imti veiksmų prieš jo žmoną, jeigu 40-metis aktyvistas neišvyks iš Amerikos atstovybės.

Tuo tarpu G.Locke'as nurodė, kad JAV pareigūnai klausėsi dalies telefoninio pokalbio tarp Chen Guangchengo ir jo žmonos - apie tai neinformavus Kinijos pareigūnų, tuojau prieš aktyvistui priimant sprendimą palikti ambasadą.

"Ji maldavo atvykti į ligoninę susitikti su šeima ir sakė, kad visada bus neaiškumų ir kad turime žengti pirmąjį žingsnį", - pasakojo G.Locke'as.

Ambasadorius pridūrė, kad per kelias valandas trukusius jųdviejų pokalbius Chen Guangchengas sakė esantis pasiruošęs išbūti JAV ambasadoje "ne vienerius metus", jeigu nepavyktų pasiekti jį tenkinančio susitarimo.

G.Locke'as nurodė, kad Chen Guangchengas buvo patenkintas trečiadienį sudarytu susitarimu, nors jis esą atmetė anksčiau pasiūlytas sąlygas, apie kurias ambasadorius detalių nepateikė.

Ambasadorius sakė, kad Chen Guangchengas pageidavo, kad Kinija pirmiausiai įrodytų veikianti nuoširdžiai, ir ši sąlyga buvo išpildyta, kai jo šeimai buvo leista atvykti į Pekiną su juo susitikti.