Per pokalbį telefonu Xi Jinpingas sakė, kad po balandžio mėnesį vykusio jo ir D. Trumpo susitikimo Floridoje JAV ir Kinijos santykiuose buvo pasiekti svarbūs rezultatai, tačiau, anot Kinijos prezidento, santykius paveikė keli neigiami faktoriai.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV lyderis sutiko parduoti Taivanui ginklų už 1,3 mlrd. JAV dolerių, Xi Jinpingas pareiškė besiviliantis, kad JAV prezidentas tinkamai išspręs su Taivanu susijusias problemas, laikantis „vienos Kinijos“ principo. Pekinas laiko Taivaną atskilusia savo provincija.

Baltieji rūmai anksčiau skelbė, kad D. Trumpas ir X. Jinpingas aptarė pastangas paversti Šiaurės Korėją nebranduoline zona ir gerinti JAV ir Kinijos prekybos santykius. Tačiau JAV pranešime neminimas Taivanas.

Santykiai tarp Kinijos ir JAV tapo šiltesni po D. Trumpo ir X. Jinpingas susitikimo balandį, tačiau pastarosiomis dienomis Vašingtonas ėmėsi Pekiną supykdžiusių veiksmų.

Paskutinis Kiniją supykdęs incidentas įvyko sekmadienį, JAV karo laivui „USS Stethem“ praplaukus pro Tritrono salą Paraselio salyne mažesniu nei 12 jūrmylių atstumu.

Į salą pretenzijas reiškia Kinija, Taivanas ir Vietnamas. Remiantis Jungtinių Tautų (JT) taisyklėmis, bet kuri teritorija gali reikšti pretenzijas į vandenis, nutolusius nuo savo pakrantės iki 12 jūrmylių atstumu. JAV laivo veiksmai reiškia, kad JAV nepripažįsta šių teritorinių pretenzijų. Pekinas Jungtinių Valstijų karo laivo pasirodymą netoli ginčytinos salos Pietų Kinijos jūroje pavadino „rimta politine ir karine provokacija“.