Oro uoste Xi Jinpingas pasveikino Suomiją su nepriklausomybės šimtmečiu ir priminė, kad ši šalis buvo viena pirmųjų Vakarų valstybių, 1950 metais pripažinusių Kinijos Liaudies Respubliką.

Trečiadienį Xi Jinpingas turi susitikti su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto, premjeru Juha Sipila ir parlamento pirmininke Maria Lohela. Vizito metu turi būti pasirašyta virtinė sutarčių ir protokolų dėl bendradarbiavimo.

Kaip nurodoma „Yle“ svetainėje, Suomija daug tikisi iš bendradarbiavimo su Kinija ekologiškai švarių technologijų srityje. Pekinui gerai suprantamos problemos, susijusios su aplinkos užterštumu, ir tai atveria geras galimybes suomių kompanijoms.

Kaip sakė Jyrkki Kallio iš Suomijos tarptautinių santykių instituto, Kinijos lyderio vizitą galima laikyti pergale Suomijai. „Tikriausiai daug kitų šalių taip pat norėtų jį priimti. Esu tikras, kad Europoje dabar pavydima Suomijai“, – sakė jis.

Pasak J.Kallio, „vizitas Helsinkyje suteiks Xi Jinpingui galimybę apsikeisti nuomonėmis dėl Europos Sąjungos ateities ir dėl ES santykių su Rusija“.