„Vos tik man buvo suleisti vaistai, visi galvažudžiai dingo, - prisimena 31 m. P. Chunyan, gyvenanti pietinėje Fudziano provincijoje. - Aš vėl buvau su šeima. Verkiau ir vyliausi, kad kūdikis išgyvens“.

Deja, po kelias valandas trukusio gimdymo balandžio 8 dieną pasaulį išvydo negyvas mažylis. „Jis buvo visas pajuodęs ir pamėlęs“, - neslepia skausmo P. Chunyan.

Dėl pastaruoju metu vis pasirodančių pranešimų apie priverstinius abortus, atliekamus paskutinius nėštumo mėnesius skaičiuojančioms moterims, Kinijos gyventojų skaičiaus kontrolės politika atsidūrė dėmesio centre bei sukėlė politikos patarėjų ir mokslininkų nepasitenkinimą. Ekspertai siekia priversti centrinę valdžią iš esmės pakeisti ar anuliuoti įstatymą, baudžiantį daugiau nei vieną vaiką turinčias šeimas.

Spaudimas keisti gimstamumo politiką kyla ir iš kitos pusės, mat ekonomistai tikina, jog Kinijos senstantys gyventojai ir mažėjantis jaunos pigios darbo jėgos segmentas bus reikšmingas veiksnys lėtėjant šalies ekonomikos augimui.

„Senstanti darbingo amžiaus visuomenė lemia darbo jėgos trūkumą, ne tokią novatorišką ir energingą ekonomiką bei sudėtingesnį kelią į pramonės modernizavimą“, - tvirtina demografijos analitikas He Yafu. 

Kinijos gyventojų skaičius, siekiantis 1,3 mlrd., yra didžiausias pasaulyje. Centrinė valdžia ir toliau įsitikinusi, kad būtina mažinti gyventojų skaičių laikantis vieno vaiko politikos. Vis dėlto He Yafu prognozuoja, kad net panaikinus vieno vaiko tvarką, to gali nepakakti gimstamumui pakelti iki „sveiko“ lygmens dėl kitų veiksnių.

Be diskusijų apie patį įstatymą, negailima kritikos ir jo įgyvendinimui, neatsiejamam nuo plačiai paplitusių žmogaus teisių pažeidimų, tokių kaip priverstiniai abortai, mat dauguma atvejų vietos valdžia taiko skatinimo ir nuobaudų sistemą pareigūnams, sugebantiems arba nesugebantiems mažinti gyventojų skaičių.

Sprendžiant pagal diskusijas priverstinių abortų klausimu Kinijos tinklaraščiuose ir straipsnius valstybiniuose laikraščiuose, vieno vaiko politika abejojama jau ne vienerius metus. Praėjusį mėnesį ji susilaukė griežtos kritikos iš grupės mokslininkų ir politikos patarėjų Pekino universitete surengtame forume, prie kurio organizavimo prisidėjo ir Nacionalinis statistikos biuras. Buvo diskutuojama apie 2010 m. gyventojų surašymo rezultatus.

Mokslininkus šokiravo Feng Jianmei atvejis. Ši moteris tapo priverstinio aborto auka birželio pradžioje ir jos istorija pagarsėjo visame pasaulyje, kai jos septynių mėnesių negyvo vaisiaus nuotraukas giminaitis įdėjo į internetą.

„Manau, kad teisę turėti vaiką turi kiekvienas pilietis“, - sakė teisės profesorius Zhanas Zhongle iš Pekino universiteto. Jis mokslininkų ir verslo vadovų pasirašytą peticiją išsiuntė Nacionaliniam liaudies kongresui, reikalaudamas jo narių anuliuoti minėtą įstatymą.

Bėgant metams vieno vaiko įstatymas sulaukė pataisų ir dabar jau yra numatyti 22 atvejai, kai tėvams suteikiamos išimtys. Vis dėlto daugumą suaugusių žmonių šis įstatymas ir toliau riboja ir nėra jokių požymių, kad būtų imamasi konkrečių veiksmų jam anuliuoti.