Leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis oficialių karinių, vyriausybių interneto svetainių duomenimis ir interviu su ekspertais, pranešė, kad Pekinas stato įtvirtinimus, kad apsisaugotų nuo branduolinių sprogimų, taip pat įsteigė pasienio brigadą, o kalnuotame pasienyje visą parą keičiasi sargyba.

Šiais pasiruošimais siekiama būti pasirengus blogiausiam, kas gali įvykti, pvz., ekonomikos žlugimui, branduolinei taršai ar konfliktui, sakė įvairūs ekspertai „The Wall Street Journal“.

Kinijos vyriausybė nekomentavo šių pranešimų. Vienas Kinijos Gynybos ministerijos pareigūnas išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad kariuomenė treniruojasi ir palaiko įprastą karinį pasirengimą.

„Karinėmis priemonėmis neturėtų būti sprendžiami Korėjos pusiasalio klausimai“, – sakė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Analizės ir tyrimų instituto „Rand Corp“ darbuotojas Mark Cozad teigė leidiniui, kad pasirengimai (Kinijos pasienyje) skirti toli gražu ne tik sukurti apsauginę zoną pasienyje.

„Jei paklaustumėte, kur, mano nuomone, pirmiausia įvyktų JAV ir Kinijos konfliktas, tai (atsakyčiau) – ne Taivane, ne Pietų Kinijos jūroje ir ne Rytų Kinijos jūroje. Manau, tai būtų Korėjos pusiasalis“, – sakė jis.

D. Trumpo administracija ieško veiksmingesnių būdų, kaip paspausti Šiaurės Korėją dėl branduolinės programos (sustabdymo). Neseniai Šiaurės Korėja sėkmingai išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, todėl JAV dar labiau siekia sustabdyti šią šalį, kol ji nepasigamino raketų su branduolinėmis galvutėmis, kurios galėtų pasiekti JAV.

D. Trumpas yra nusivylęs, kad jo strategija, pasitelkus Kinijos pagalbą bei įtaką padaryti Šiaurės Korėjai ekonominį ir diplomatinį spaudimą, nedavė apčiuopiamų rezultatų.

D. Trumpo administracija svarsto daugiau ekonominių veiksmų – taip pat ir vadinamąsias antrines sankcijas, kurios ribotų daugiausia Kinijos kompanijų ir bankų galimybės plėtoti verslą su Šiaurės korėja, teigė pareigūnai.