„Nėra jokios priežasties, kodėl dialogas dabartinėje situacijoje neturėtų vykti“, - žurnalistams po tarybos posėdžio sakė diplomatas Liu Jieyi.

Šis komentaras buvo adresuotas Jungtinėms Valstijoms, sakančioms, kad kalbėsis su Pchenjanu tik tuo atveju, jeigu jis nutrauks raketinius ir balistinius bandymus.

„Mes nesuprantame, kodėl dialogas negalėtų vykti šiuo metu“, - kalbėjo kinų ambasadorius.

Jis pabrėžė, kad ankstesniais atvejais siekus mažinti įtampą Korėjos pusiasalyje „kiekvienas progresas buvo dialogo rezultatas“.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį diskutavo dėl sankcijų Šiaurės Korėjai sustiprinimo ir pasmerkė raketos bandymą šeštadienį, Pchenjanui siekiant pasigaminti tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią smogti Jungtinėms Valstijoms.

Paklaustas apie galimybę Šiaurės Korėjai įvesti naujas sankcijas, Kinijos ambasadorius atsakė, jog „tai yra hipotetinis klausimas“. Jis pridūrė, kad dabartinės sankcijos turi būti taikomos visapusiškai.

JAV pastarąsias kelias savaites derasi su Kinija dėl naujų Saugumo Tarybos sankcijų, tačiau amerikiečių ambasadorė Nikki Haley praėjusią savaitę tvirtino, jog dėl teksto kol kas nebuvo sutarta.

Saugumo Taryba pirmadienį patarė Jungtinių Tautų sankcijų komitetui dėti daugiau pastangų, kad būtų visiškai įgyvendintos jau pernai Pchenjanui paskelbtos sankcijos.

Taryba taip pat nusprendė „toliau imtis reikšmingų priemonių, įskaitant sankcijas“, kad Šiaurės Korėja būtų priversta pakeisti kursą ir nutrauktų „itin destabilizuojantį elgesį“.

„Tai visiškai nepriimtina“, - sakė Japonijos ambasadorius Koro Bessho.

„Tarptautinė bendruomenė negali neatsakyti į tokį visišką nepaklusnumą“, - teigė diplomatas po Saugumo Tarybos posėdžio.

„Mes tikimės, kad mums pavyks sustiprinti sankcijų mechanizmą“, - pridūrė jis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pernai patvirtino du sankcijų paketus Šiaurės Korėjai.

Iš viso sankcijos Pchenjanui buvo paskelbtos šešiskart. Pirmą kartą tai įvyko 2006 metais, Šiaurės Korėjai išbandžius branduolinį užtaisą.