"Aklai spausti ir skelbti sankcijas Iranui nėra konstruktyvi strategija", - valstybinė naujienų agentūra "Xinhua" citavo Kinijos URM pareiškimą, paskelbtą reaguojant į pirmadienį įvestas ES priemones.

Europos Sąjunga pranešė paskelbsianti embargą Irano naftos eksportui praėjus porai savaičių po to, kai Vašingtonas sugriežtino sankcijas Teheranui, o šį žingsnį šiitiška respublika iškart pasmerkė.

Vakarų šalys įsitikinusios, kad Iranas atkakliai siekia pasigaminti atominių bombų, tačiau Teheranas šiuos kaltinimus griežtai neigia, sakydamas, jog jo branduolinė programa neturi karinių tikslų.

Kinija, kuri yra svarbi Irano sąjungininkė ir prekybos partnerė, nuolat priešinasi sankcijoms šiai šaliai.

Pekino ekonominiai ryšiai su Teheranu per kelis pastaruosius metus buvo dar labiau išplėsti - iš dalies dėl to, kad santykius su šiitiška respublika nutraukė daugelis Vakarų šalių bendrovių, atsižvelgiančių į Iranui paskelbtas sankcijas.

Azijos galybė taip pat yra labai priklausoma nuo Irano naftos. Pekinas per kelis pastaruosius metus padidino savo dalyvavimą Irano naftos ir dujų sektoriuje, pasirašęs kelias sutartis, kurių vertė - iki 40 mlrd. dolerių.