JAV prezidentas Donaldas Trumpas liepė atlikti šį tyrimą, tarp Vašingtono ir Pekino jau tvyrant įtampai dėl Kinijos ryšių su savo sąjungininke Šiaurės Korėja.

D. Trumpas pirmadienį pasirašė memorandumą, kuriuo nurodo prekybos atstovui Robertui Lighthizeriui nustatyti, ar Kinijos vykdoma politika kenkia Amerikos investuotojams arba kompanijoms. Šio tyrimo išvados gali būti pagrindas imtis atsakomųjų priemonių.

„Priešinsimės bet kuriai šaliai, neteisėtai verčiančiai Amerikos kompanijas perduoti savo vertingų technologijų, kad gautų prieigą prie rinkos. Kovosime su falsifikavimu ir piratavimu, naikinančiu amerikiečių darbo vietas“, – pareiškė D. Trumpas.

„Vašingtonas daugiau nebežiūrės į tai pro pirštus“, – pridūrė Amerikos prezidentas, pažadėjęs apsaugoti autorių teises, patentus ir kitą intelektinį turą, kuris „yra gyvybiškai svarbus mūsų saugumui ir mūsų klestėjimui“.

Anot D. Trumpo, Vašingtonas nebetoleruos Pekino esą vykdomos JAV pramonių paslapčių „vagystės“, kas jau seniai kelia nerimą stambioms užsienio korporacijoms, norinčioms dirbti milžiniškoje Kinijos rinkoje.

„Atliksime išsamų tyrimą ir, jeigu prireiks, imsimės veiksmų apsaugoti JAV pramonės ateitį“, – pareiškė R. Lighthizeris.

Kinijos prekybos ministerija savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriuo reiškia „didelį susirūpinimą“ ir perspėja, kad bet kokios JAV protekcionistinės priemonės „neabejotinai pakenks dvišaliams prekybos santykiams“.

„Jeigu JAV pusė imsis mūsų prekybos santykiams kenkiančių veiksmų ir ignoruos faktus bei negerbs tarptautinių prekybos taisyklių, Kinija nesėdės sudėjusi rankų“, – teigiama jame.

Anot ministerijos, šalis „tikrai imsis visų atitinkamų priemonių, kad ryžtingai gintų teisėtas Kinijos teises ir interesus“.

JAV ir antra pagal dydį Kinijos prekybos partnerė po Europos Sąjungos.

Verta paminėti, kad naujas intelektinės nuosavybės tyrimas yra vienas iš daugelio Vašingtono tyrimų dėl Kinijos prekybos praktikos. Anksčiau šiais metais D. Trumpo administracija jau pradėjo tirti kiniškos plieno ir aliuminio importo praktiką ir jos galimą poveikį nacionaliniam saugumui.