Prieš pasitraukdamas 2012 m. Zhou Yongkang buvo vienas iš devynių Politbiuro komiteto narių. Partijos Centro komitetas penktadienį jį pašalino iš Komunistų partijos.

Zhou Yongkang sulaikymas yra prezidento Xi Jinpingo paskelbtos antikorupcijos kampanijos dalis. Kinijoje jau anksčiau buvo suimtos kelios žinomos figūros iš Vyriausybės ir Komunistų partijos.

Korupcijos problema Kinijoje kelia vis didesnį visuomenės nepasitenkinimą. Atėjęs į valdžią 2012 m. Xi Jinpingas uždraudė išorinę ekstravaganciją: nuo įvairių banketų iki nepaliaujamo dovanų dovanojimo. Jis paskelbė, kad korupcijos tyrimų taikiniais taps visi nuo musių iki tigrų - tai yra, visi asmenys, nepaisant jų užimamos pozicijos.

Pavyzdžiui, buvęs Centrinės karo komisijos vicepirmininkas, generolas Xu Caihou buvo pašalintas iš partijos, jo atžvilgiu pradėtas tyrimas, mat ėmė kyšius, birželio mėnesį pranešė valstybinė agentūra. Prieš išeidamas į pensiją jis buvo Politbiuro narys.

Šią vasarą buvo pranešta ir apie vieno buvusio Kinijos patariamosios politinės institucijos nario Su Rong nuopolį. Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Su ir jo žmona pelnėsi iš kyšių ir nelegalių žemės sandorių, kai vyras vadovavo Jiangxi provincijai.

Zhou Yongkan buvo sučiuptas per liepos mėnesį vykusią kampaniją, kai Komunistų partija pranešė, jog pradeda tyrimą prieš vieną iš buvusių savo lyderių.

Remiantis šeštadienį paskelbtu pranešimu, Kinijos aukščiausioji liaudies prokuratūra paskelbė, kad Zhou Yongkan naudojosi tarnybine padėtimi ir asmeniškai bei per šeimos narius priėmė didelės vertės kyšius. Jis taip pat naudojosi tarnybine padėtimi padėdamas giminaičiams, meilužėms, draugams bei nutekino partijos ir šalies paslaptis.

Valstybinė Kinijos žiniasklaida praneša, kad tyrėjai aptiko daugybę Zhou Yongkan ryšių su moterimis ir kad jis naudojosi savo galia gaudamas ne tik pinigų, bet ir sekso.