Xi Jinpingui jos prireiks. Ekspertai sako, kad naujausia Kim Jong Uno provokacija, kuri, kai kurių analitikų nuomone, buvo specialiai suplanuota taip, kad užgožtų kasmetinį BRICS šalių viršūnių suvažiavimą Kinijoje, demonstruoja ne tik Kinijos prezidentui kylančio Šiaurės Korėjos iššūkio mastą, bet ir pasirinkimo galimybių stoką.

Kilus įtampai su Pchenjanu, Seulas yra pasiryžęs uždegti žalią šviesą dar keturioms prieštaringai vertinamos sistemos „Thaad“ baterijoms.
„Jei atvirai, kinai yra įsiutę“, - sakė profesorius Steve Tsangas, vadovaujantis „SOAS China“ institutui.

„Tačiau jie ne kažin ką gali padaryti. Žodžiai? Jungtinių Tautų (JT) pareiškimai ir visa kita? Taip. Tačiau ką iš tikrųjų kinai gali padaryti?“, - klausė jis.

Zhao Tongas, Šiaurės Korėjos ekspertas iš Pekine įsikūrusio Carnegie – Tsinghua pasaulio politikos centro, mano, kad yra bent keli galimi atsakymai.

Sankcijos arba užsukti čiaupai

Pirmasis variantas yra toliau griežtinti sankcijas Kim Jong Uno režimui, taikantis į jo šalies tekstilės ir drabužių eksportą.
„Po paskutinio JT sankcijų etapo tekstilė ir drabužiai dabar yra svarbiausias Šiaurės Korėjos pajamų iš užsienio šaltinis“, - teigė Zhao.

Xi Jinpingas taip pat galėtų užspausti dar vieną svarbų Kim Jong Uno pajamų šaltinį, jei sutiktų apriboti arba visiškai uždrausti iki 100 tūkst. Šiaurės Korėjos darbininkų dirbti užsienyje, įskaitant Kiniją.

Egzistuoja ir trečioji, kur kas drastiškesnė priemonė: nutraukti Šiaurės Korėjai žaliavinės naftos tiekimą.

„Šis branduolinis bandymas yra vienas iš kelių dalykų, kurie gali paskatinti nutraukti Šiaurės Korėjai žaliavinės naftos tiekimą, bet mes vis dar nenorime to daryti“, - po sekmadienį surengto sprogimo „The Financial Times“ sakė vienas asmuo, artimas Kinijos užsienio politikos atstovams.

Zhao abejoja, ar Kinijos prezidentas rinksis rizikingą kelią. Jis mano, kad užsukus čiaupus, būtų priimtas negrįžtamas sprendimas, nes naftotiekiai, kuriais tiekiama nafta Šiaurės Korėjai, yra pasenę ir jie surūdytų bei prakiurtų, jei liktų nenaudojami. Tačiau tai tikrai pakirstų Šiaurės Korėjos ekonomiką, beveik garantuotai nuverstų Kim Jong Uno režimą ir vos už kelių šimtų kilometrų nuo Pekino sukeltų masinę pabėgėlių bei saugumo krizę.

„Tai viena iš radikaliausių priemonių, kurių galėtų imtis Kinija, ir ji galėtų turėti strateginių pasekmių, jei pakenktų šio režimo stabilumui, - teigė Zhao. – Jos nebūtų skubios, bet su laiku jos padarytų įtaką režimo galimybėms išlikti“.

Šiaurės Korėjos ekspertas Cheng Xiaohe iš Renmino universiteto taip pat sutinka, kad sankcijos yra vienintelis įmanomas atsakas. „Kinija buvo įstumta į kampą ir turi mažai jai likusių galimybių“, - teigė jis.

Augantis nusivylimas

Kai kas mano, kad Kinijoje auga apetitas ryžtingesniam atsakui į besitęsiančias Kim Jong Uno provokacijas.

„Tai pamišusi šalis, o jis yra pamišęs lyderis, - teigė tarptautinio saugumo ekspertas Zhu Fengas iš Nandzingo universiteto. – Dabar mes esame istoriniame lūžio taške ir, mano nuomone, Kinija turi sustiprinti koordinavimą ir bendradarbiavimą su tarptautine bendruomene, ypač Jungtinėmis Valstijomis, Japonija ir Pietų Korėja“.

„Manau, kad šalies viduje daugėja diskusijų dėl galimybės nutraukti žaliavinės naftos tiekimą“, - sakė Zhao, manantis, kad nuotaikos Kinijoje, kuri yra svarbi Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir prekybos partnerė, pradeda keistis.

Zhao manymu, Xi Jinpingo galimybės imtis griežtesnių veiksmų prieš Kim Jong Uną iš dalies priklauso nuo to, kiek jis sugebės sustiprinti savo politinę poziciją prieš kitą mėnesį numatytą 19-ąjį Komunistų partijos suvažiavimą – kas penkerius metus rengiamą konferenciją, žyminčią jo pirmosios kadencijos valdžioje pabaigą.

Pastarosiomis savaitėmis matyti erzinančių ženklų, kad Kinijos Komunistų partijos viršūnėse vyksta vidinė kova dėl valdžios: neseniai buvo pašalintas vienas aukšto rango pareigūnas, kuris buvo minimas kaip tikėtinas Xi Jinpingo įpėdinis, ir atliktas didelio masto pertvarkymas ginkluotųjų pajėgų vadovybėje.

„Jei netrukus viskas aprims... tai suteiks Xi Jinpingui šiek tiek veiksmų laisvės imtis radikalesnių priemonių prieš Šiaurės Korėją, - prognozavo Zhao. – Tačiau jei iki 19-ojo partijos kongreso toliau dominuos vidaus politika, tuomet nemanau, kad Kinija turės erdvės radikalesnėms priemonėms“.

Gudruolis ir nenuspėjamasis

S. Tsangas mano, kad efektyvių būdų pažaboti Kim Jong Uno branduolines ambicijas stoka parodo, koks apsukrus strategas jis yra ir kaip jam pavyksta už nosies vedžioti tiek Kiniją, tiek Jungtines Valstijas. „Jis tikras gudruolis – labai, labai gudrus“, - sakė jis.

Kol Kinija nėra tiesioginis Šiaurės Korėjos agresijos taikinys, Xi Jingpingas Kim Jong Uną turėtų vertinti kaip dirgiklį, o ne grėsmę, kurią reikėtų nedelsiant pašalinti.

„Šiuo momentu Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių ginklų niekas nelaiko rimta grėsme Kinijai. Labiausiai tikėtinas taikinys būtų Japonija. Taigi, kiek nelaimingas būtų Xi Jinpingas dėl... ištaškytos Abe administracijos perspektyvos? Nė vienas iš šių scenarijų nepriverstų Xi Jinpingo nemiegoti“, - pažymėjo jis.

Tačiau tiek Kim Jong Unas, tiek Xi Jinpingas turi reikalų su vienu nenuspėjamu asmeniu ir jo vardas yra Donaldas Trumpas. S. Tsangas teigia, kad pagal tradicines karines rekomendacijas JAV prezidentas neturėtų rizikuoti kariniu smūgiu Šiaurės Korėjai, kad nesukeltų pražūtingos atsakomosios atakos prieš Pietų Korėją ir platesnių karinių veiksmų, kurie neišvengiamai paliestų ir Kiniją.

„Kalbame apie 10 tūkst. skirtingų (Šiaurės Korėjos) artilerijos vienetų, kurie galėtų nusviesti sviedinius į Seulo prieigas ir padarytų milžiniškos žalos, - teigė S. Tsangas. – Taigi Kim Jong Unas pagrįstai mąsto, kad D. Trumpas nedaug ką gali padaryti, ir beveik neabejoja, kad kinai taip pat nieko konkretaus nedarys“.

Tačiau D. Trumpas nėra tipiškas prezidentas. „Problema ta, kad toks žmogus kaip D. Trumpas nebūtinai elgiasi pagal įprastą Obamų ir Clintonų liniją, taigi neatmestina, kad jis gali ignoruoti profesionalius karinius patarimus“, - pažymi S. Tsangas.

„Prie B. Obamos tai būtų nereikšminga, ir itin mažai tikėtina prie Clintono ar net George`o W. Busho. Tačiau mes negalime to paties pasakyti apie D. Trumpą. Tai vienas dalykas dėl pono Trumpo, ar ne?“.