Policija užregistravo tyrimą dėl „masinių neramumų“, Kijevo milicijos departamento atstovas sekmadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, kol kas nesulaikyti jokie įtariamieji.

Sekmadienio vakarą grupė nežinomo asmenų nuvertė Lenino paminklą Besarabijos aikštėje, esančioje šalia centrinio Kreščiatiko prospekto.

Krito dar vienas Leninas

Nenustatyti asmenys naktį į pirmadienį Ukrainos Kotovsko mieste, esančiame Odesos srityje, išniekino viename iš miesto parkų prie geležinkelininkų klubo esantį paminklą Vladimirui Leninui, skelbia pravda.com.ua.

Apie išniekintą paminklą vietos miliciją informavo gyventojai, patvirtino Vidaus reikalų ministerijos skyriaus Odesos srityje pareigūnai. Į incidento vietą atvykę milicininkai nustatė, jog nuo paminklo, kuris įkurdintas ant betoninio postamento, nudaužtas biustas. Statulos biusto dalys gulėjo prie postamento.

Kaip teigia pareigūnas, pradėtas tyrimas dėl chuliganizmo. Informuojama, jog pareigūnai intensyviai ieško įtariamųjų, galėjusių įvykdyti šį nusikaltimą. Vyksta tyrimas.

Ukrainos saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl mėginimo įvykdyti perversmą

Ukrainos saugumo tarnyba pradėjo tyrimą prieš opoziciją dėl tariamo mėginimo įvykdyti perversmą. Kalbama apie tam tikrų politikų nelegalius veiksmus, kurių tikslas - perimti valdžią valstybėje, sakė tarnybos atstovė, tačiau pavardžių neįvardijo.

Gali būti, kad čia turima omenyje buvusio užsienio reikalų ministro ir vieno dabartinių opozicijos lyderių Arsenijaus Jaceniuko raginimą blokuoti vyriausybinį kvartalą Kijeve. Po didelio mitingo, kuriame dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių, opozicija sekmadienį barikadomis užtvėrė kelis vyriausybinius pastatus. Eurointegracijos šalininkai blokavo gatves ir šaligatvius medžių kamienais, didelėmis palapinėmis ir automobiliais.

„Mes tai darome, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius pagaliau išgirstų mūsų reikalavimus“, - sakė Vitalijus Klyčko.

Prokuratūros įgaliojimų turinti saugumo tarnyba SBU pareiškė, kad už mėginimą įvykdyti perversmą gali būti skirta nuo 5 iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Jau tris savaites žmonės Ukrainoje masinėse demonstracijose protestuoja prieš prorusišką šalies vadovybės kursą.

Per vieną didžiausių pastarųjų metų masinių protestų vyriausybės priešininkai sekmadienį reikalavo naujų rinkimų. Pasak A. Jaceniuko, demonstrantai turi sutrukdyti V. Janukovyčiui parduoti Ukrainą Rusijai. V. Klyčko ragino pradėti visuotinį streiką.

Protestuotojai sekmadienį nuvertė Kijevo centre stovėjusią 3,5 metro aukščio Lenino statulą. Grupė užsimaskavusių demonstrantų užmetė trosą ant paminko ir jį apvertė, sakė milicijos atstovas. Lenino statula stovėjo maždaug už kilometro nuo Nepriklausomybės aikštės. Ukrainos nacionalistus jau seniai erzina sovietų revoliucijos lyderio paminklas. Jį nežinomi asmenys buvo išniekinę ir 2009-aisiais.

Tuo tarpu Europos Sąjunga (ES) paskelbė apie tarpininkavimo misiją. Europos Komisijos duomenimis, netrukus pokalbių į Kijevą vyks ES užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton. Čia ji padės ieškoti būdų, kaip išeiti iš politinės krizės.

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso per pokalbį telefonu sekmadienį paragino V. Janukovyčių pradėti dialogą su opozicija. Jis pabrėžė, kad įtampa šalyje turi būti sureguliuota politiniu keliu. Anot J. M. Barroso, Ukrainos žinybos turi gerbti piliečių laisves.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas taip pat paragino V. Janukovyčių kalbėtis su opozicija. Per pokalbį telefonu su prezidentu jis pareiškė esąs sunerimęs dėl padėties Ukrainoje ir pabrėžė, kad jėga prieš protestuotojus negali būti naudojama.