Kaip nurodoma Kijevo kariškių pranešime, V.Putino raginimas rodo tik viena – jog „tie žmonės (separatistai) yra vadovaujami ir kontroliuojami tiesiogiai iš Kremliaus“.

„Raginu pasipriešinimo pajėgas atverti humanitarinį koridorių Ukrainos kariškiams, patekusiems į apsiaustį, siekiant išvengti beprasmių aukų – suteikti jiems galimybę netrikdomai išeiti iš kovos veiksmų rajono, grįžti pas savo šeimas, grąžinti juos motinoms, žmonoms ir vaikams, skubiai suteikti medicinos pagalbą sužeistiesiems per karinę operaciją“, – sakoma V.Putino pranešime.

Ukrainos kariai, apsupti Ilovaisko miestelyje, ilgiau nei savaitę desperatiškai kovėsi, kai sukilėliai, kurie anksčiau traukėsi, surengė staigų atsakomąjį puolimą.

V.Putinas kreipėsi į separatistus, vadindamas juos Naujosios Rusijos (Novorosijos) gynėjais ir naudodamas carinės Rusijos laikais vartotą rytinio Ukrainos regiono pavadinimą.

Jis gyrė kovotojus už reikšmingą sėkmę pastangose sustabdyti Kijevo pajėgų operaciją, keliančią „mirtiną grėsmę Donbaso gyventojams“ rytiniame pramonės regione, kuriame vyko įnirtingiausi susirėmimai.

„Akivaizdu, kad pasipriešinimas pasiekė rimtų laimėjimų, užkirsdamas kelią Kijevo jėgos operacijai, keliančiai mirtiną pavojų Donbaso gyventojams ir jau lėmusiai didžiules aukas tarp taikių gyventojų“, – sakoma V.Putino pranešime.

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusijos pajėgas dalyvaujant žaibiškame kontrpuolime, per kurį prorusiški separatistai atsikovojo dideles teritorijas, anksčiau užimtas Ukrainos pajėgų, dramatiškai pakreipusiame jėgų pusiausvyrą jau keturis mėnesius vykstančiame konflikte.

V.Putinas ragino Kijeva „nedelsiant nutraukti kovos veiksmus, sustabdyti ugnį, sėsti prie derybų stalo su Donbaso atstovais, spręsti visas susikaupusias problemas išimtinai taikiu būdu“.

Rusijos prezidentas kvietė sukilėlius suteikti medicinos pagalbą sužeistiems Ukrainos kariams ir teigė, kad Maskva „pasiruošusi suteikti ir suteiks humanitarinę pagalbą Donbaso žmonėms, kurie kenčia dėl šios humanitarinės katastrofos“.

Maskva praeitą savaitę pasiuntė į rytų Ukrainą daugiau negu 200 sunkvežimių koloną, kuri esą nugabeno į konflikto krečiamą regioną per 1,8 tūkst. tonų humanitarinių krovinių. Šį žingsnį Rusija atliko negavusi Kijevo leidimo ir nedalyvaujant Raudonojo Kryžiaus stebėtojams.

Šią savaitę suintensyvėjus susirėmimams, o sukilėliams netikėtai pradėjus kontrpuolimą, Kijevas ir Vakarų šalys ketvirtadienį apkaltino Maskvą pradėjus tiesioginę invaziją per konfliktą, grasinančiame atplėšti nuo Ukrainos jos rytinį regioną.