„Neturime jokių duomenų apie konvojaus buvimo vietą“, - teigė A. Lysenka, pridūręs, jog mėginimai į Ukrainą patekti pro vyriausybės pajėgų nekontroliuojamus sienos kirtimo punktus bus blokuojami pasitelkus visas įmanomas priemones.

Pareigūno teigimu, Ukrainos tarnybos Donecko ir Luhansko regiono gyventojams jau suteikė daugiau kaip 250 tonų maisto.

„Nuo liepos 6 dienos Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba į rytus pristatė 250 tonų maisto, 800 specialiųjų maisto davinių, 9 000 litrų geriamojo vandens ir tūkstančius kepalų duonos“, - vardijo A. Lysenka.

Ketvirtadienį iš Kijevo į Luhanską taip pat pajudėjo 19 sunkvežimių kolona su 240 tonų humanitarinės pagalbos kroviniu. Kaip pranešama, automobilių kolonos su humanitarine pagalba Donbasui išriedėjo ir iš Charkovo bei Dniepropetrovsko.

Rusija sako kalbanti su Ukraina apie pagalbos kolonos siuntimą į Rytų Ukrainą

Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį kalbėjosi apie Rusijos sunkvežimių su humanitarinės pagalbos kroviniais koloną, kuri važiuoja Rytų Ukrainos link, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Pasak jos, rusų užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir ukrainiečių užsienio reikalų ministro Pavlo Klimkino telefoninis pokalbis buvo dalis „tęsiamų intensyvių kontaktų“ tarp Rusijos, Ukrainos ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK).

Dėl Rusijos pagalbos kolonos vyksta diplomatinis žaidimas

Vykstant diplomatiniam žaidimui „kas pirmas nusileis“, didelė Rusijos sunkvežimių su humanitarinė pagalbos kroviniais kolona ketvirtadienį riedėjo Ukrainos sienos link, tačiau – prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos sienos perėjos kryptimi, o ne į vyriausybinį postą, kaip reikalavo Ukraina.

Ukrainos vyriausybė grasino blokuoti koloną, jei nebus įmanoma patikrinti krovinio, ir paskelbė, kad organizuoja savo pačios pagalbos siuntą karo nualintam separatistiniam Luhansko regionui.

Daugiau kaip 200 rusų sunkvežimių kolona nuo antradienio vakaro stovėjo kariniame transporto parke Pietų Rusijos Voronežo mieste, nes buvo nesutariama, kaip ir kur pagalbą būtų galima atvežti į Rytų Ukrainą, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su ginkluotais separatistais.

Tačiau ketvirtadienį baltu brezentu dengti sunkvežimiai, kurių kai kurie yra su raudonomis Maskvos vėliavomis ir kuriuos lydi karinės transporto priemonės, važiavo vingiuotu keliu pro saulėgrąžų laukus bei žalias kalvas ir pasuko į vakarus, sukilėlių kontroliuojamos Izvarynės sienos perėjos link.

Tačiau netrukus, iki sienos likus 28 km, sunkvežimiai išsuko iš kelio ir sustojo dideliame lauke, kur buvo pastatyta dešimtys smėlio spalvos palapinių.

Vairuotojai, vilkintys specialią aprangą, išlipo ir ėmė ilsėtis, todėl neaišku, ar kolona įvažiuos į Ukrainą vėliau ketvirtadienį, ar praleis naktį Rusijos teritorijoje.

Maršrutas rodytų, kad Rusija ketina nepaisyti preliminaraus susitarimo atvežti pagalbą į kokį nors vyriausybės kontroliuojamą pasienio patikrinimo postą Charkovo srityje, kur ją lengviau galėtų patikrinti Ukrainos ir Raudonojo Kryžiaus pareigūnai.

Maskva tvirtino, kad koordinavo pagalbos krovinių, kuriuose, pasak jos, yra kūdikių maisto, konservų, miegmaišių ir nešiojamų generatorių, siuntimą su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus Komitetu (TRKK).

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka sakė, kad Ukraina bus priversta veikti, jeigu rusai atsisakys leisti Raudonajam Kryžiui atlikti krovinių patikrinimą.

„Tokiu atveju kolonos judėjimas bus blokuotas visomis turimomis pajėgomis“, – pabrėžė jis.

Nors Izvarynės sienos perėja tebėra sukilėlių rankose, buvo smarkiai kovojama dėl rajonų į pietus Luhansko ir pajėgų pozicijos nuolat kinta.

Ukrainos kariškių atstovas ketvirtadienį vakare pranešė, kad vyriausybinės pajėgos visiškai apsupo sukilėlių bastioną Luhanską, atkirsdami paskutinį kelią, kuris šį miestą jungia su Rusijos siena.

Pasak saugumo atstovo Andrijaus Lysenkos, vyriausybinės pajėgos užėmė Novosvitlivkos kaimą, tuo „uždarydamos paskutinį kelią, jungiantį sukilėlių kontroliuojamą Luhanską ir kitą teritoriją, kurią kontroliuoja rusų samdiniai, ypač – Izvarynės sienos postą“.

TRKK atstovė Anastasija Isiuk sakė, kad jos organizacijos, Ukrainos ir Rusijos derybos tęsiasi, bet negalėjo patvirtinti, kur vyksta rusų kolona.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sako, kad koloną sudaro 262 transporto priemonės, tarp jų – maždaug 200 sunkvežimių su pagalbos kroviniais.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį kreipėsi į šimtus parlamentarų Juodosios jūros kurorte Jaltoje Kryme, kurį Rusija kovo mėnesį atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo. Konkrečiai apie tą pagalbos koloną jis nekalbėjo.

Palyginti nuosaikioje savo kalboje V.Putinas sakė, kad Rusijos tikslas yra „kuo greičiau sustabdyti kraujo liejimą Ukrainoje.“

„Turime ramiai, oriai ir veiksmingai didinti savo šalies gerovę, neatsiribodami nuo išorinio pasaulio, nenutraukdami ryšių su partneriais ir neleisdami su mumis elgtis paniekinamai bei globėjiškai“, – sakė V.Putinas.