„Rusijos reguliariosios armijos kariai tebėra Ukrainoje“, nors vasarį pasirašyta paliaubų sutartis reikalauja atitraukti visus užsieniečius kovotojus iš fronto zonos, sakė štabo viršininkas Viktoras Muženka, duodamas interviu, kurį paskelbė Ukrainos gynybos ministerija.

Rusija ne kartą neigė Kijevo ir Vakarų šalių pareiškimus, kad Maskva ginkluoja separatistus ir siunčia jiems į pagalbą savo karius.

V.Muženka tvirtino: „Turime sąrašą visų Rusijos karinių dalinių, kurie šiuo metu yra Ukrainoje – jų dislokacijos vietas, karių skaičių ir turimą ginkluotę.“

Tarp tų dalinių jis paminėjo Rusijos armijos 15-ąją ir 8-ąją motorizuotąsias pėstininkų brigadas, 331-ąjį oro desantininkų pulką, besibazuojantį Kostromos mieste, ir 98-ąją oro desantininkų diviziją.

Pasak V.Muženkos, šių metų sausį dar neturėta dokumentuotų įrodymų, kad Rusijos reguliariosios pajėgos tiesiogiai dalyvauja kovos veiksmuose, nes jos daugiausiai veikė separatistų užnugaryje. Tačiau vasarį Rusijos kariai tiesiogiai dalyvavo susirėmimuose prie Debalcevės, Černuchynės ir Lohvynovės.

Vasario 12 dieną buvo pasirašyta paliaubų sutartis, kurią padėjo sudaryti Prancūzija ir Vokietija, bet Rytų Ukrainoje tebevyksta susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir separatistų.

Jau metus vykstantis konfliktas nusinešė daugiau negu 6 tūkst. žmonių gyvybių, skelbia Jungtinės Tautos.

Nors Vakarų šalys ne kartą kaltino Rusiją, kad jos pajėgos tiesiogiai prisideda prie šio konflikto, neturima aiškių įrodymų apie jų vaidmenį susirėmimuose ir dalyvavimo mastą. Maskva tvirtina, kad visi Rusijos piliečiai, kovojantys Ukrainoje, yra savanoriai, nepalaikomi vyriausybės.

Tačiau nepriklausomi karybos ekspertai sako, kad separatistų naudojama moderni ginkluotė ir profesionalios kariuomenės metodų naudojimas įrodo, kad tame regione veikia ne tik vietinės sukilėlių pajėgos.