„5 val. (4 val. Lietuvos laiku) duomenimis, žuvusiųjų buvo 33, tačiau paieška tęsiama“, – sakė Kenijos nacionalinio katastrofų skyriaus pareigūnas Pius Masai. Jis pridūrė, kad gelbėtojai vietovėje toliau ieško kūnų. P.Masai teigimu, per gaisrą, kuris kilo autocisternai įsirėžus į kitus kelyje važiuojančius automobilius, „sudegė daugiau kaip 11 transporto priemonių“.

Kenijos Raudonasis kryžius tvirtino, kad vairuotojas nesuvaldė autocisternos, kuri rėžėsi į kitas transporto priemones ir „užsidegė“.

Tarp sudegusių transporto priemonių – keleivinis mikroautobusas ir policijos sunkvežimis.

Nelaimė įvyko Karai vietovėje ilgoje nuokalnėje judrioje magistralėje tarp Nairobio ir Nakuru – pagrindiniame kelyje iš Kenijos sostinės į šalies vakarus ir toliau į Ugandą.

Policijos ir liudininkų teigimu, sunkvežimis su Ugandos registracijos numeriais dideliu greičiu atsitrenkė į greičio ribojimo kalnelį, tapo nevaldomas ir įsirėžė į kitus automobilius.

Mažiausiai 50 per nelaimę sužeistų žmonių buvo nugabenti į privačią ligoninę Naivašoje.

Liudininkai pasakojo apie automobilius ir juose esančius keleivius pasiglemžusias liepsnas. Ugniagesiams užgesinus gaisrą, gelbėtojai iš plente išsibarsčiusių suanglėjusių transporto priemonių surinko kūnus.

„Kaip siaubo filme“

„Baisi nelaimė, sudegė žmonės; vieni sudegė automobiliuose, o kiti – bandydami išsigelbėti“, – pasakojo nelaimės vietoje buvęs policijos pareigūnas.

George'as Rono autocisternos susidūrimą su automobiliais išvydo važiuodamas plentu.

„Mums pasisekė išgyventi, nes matėme, kaip tai įvyko, – pasakojo G.Rono. – Išgirdome, kaip automobiliai vienu metu susitrenkė, trenk sprogimas, pasirodė liepsnos. Tada aš staiga pasukau savo automobilį ir iššokau, liepsnos sparčiai plito, laimei nepasiekė vietos, kur stovėjome mes“.

Tapatybės nenorėjęs atskleisti G.Rono keleivis apibūdino liepsnos intensyvumą.

„Gaisras buvo milžiniškas, kol atvyko ugniagesiai ir padėjo jį užgesinti, nebuvo įmanoma prieiti arčiau. Degė visi aplink mus buvę automobiliai“, – pasakojo jis.

Civiliai ir Raudonasis kryžius įvykio vietoje suteikė pagalbą kai kuriems išsigelbėjusiems, o kiti buvo vežami į ligoninę. Lavonus dėjo į kūnams skirtus maišus ir krovė į pikapus.

„Tai tarsi siaubo filmas,“ – sakė Jane Muthoni, dirbanti netoli nelaimės vietoje esančioje parduotuvėje ir netrukus po susidūrimo skubėjusi padėti žmonėms išsigelbėti iš automobilių.

„Tai mane persekios dar ilgai – didžiuliame gaisre degantys žmonės, aš mačiau juos negyvus sėdinčius automobiliuose“, – pasakojo moteris.

Šis judrus kelias pagarsėjęs mirtinomis nelaimėmis. 2009 m. šiame kelyje žuvo 100 žmonių ir dar 200 buvo sužeisti, kai apsivertus benzinvežiui vietos žmonės būriavosi rinkti tekančio kuro, o benzinvežis užsidegė.

Atsižvelgiant į šeštadienio nelaimės mastą, žuvusiųjų skaičius dar gali augti. Be to, nelaimės laikas sutapo su visą šalį apėmusiu gydytojų streiku.