„Tai žaizdos, padarytos mažumų, kurios laikosi įsikibusios valdžios ir turtų, kurios savanaudiškai švaisto, kai didėjanti dauguma priversta trauktis į apleistas, purvinas ir nudėvėtas periferijas“, – 78 metų pontifikas sakė minioms Nairobio lūšnyne Kangemyje.

Pranciškus, kurio vizitas tame lūšnyne tapo vienu iš pagrindinių akcentų per kelionę po tris Afrikos šalis, pasmerkė „miestų atskirties siaubingą neteisingumą“.

Žmonės dainavo ir šaukė plekšnodami delnais per burnas, kai popiežius atvažiavo penktadienio rytą, o jo papamobilis lėtai judėjo gatvėmis tarp daugybės palaikių namų skardiniais stogais.

„Esu čia, nes noriu, kad žinotumėt – nesu abejingas jūsų džiaugsmui ir viltims, jūsų rūpesčiams ir sielvartui“, – Pranciškus sakė sausakimšoje Šv.Juozapo Darbininko bažnyčioje Kangemyje.

„Suvokiu sunkumus, su kuriais kasdien susiduriate. Kaip galėčiau nepasmerkti neteisingumo, nuo kurio kenčiate?“ – pridūrė jis.

Žmonės paryčiais ištisas valandas laukė, kad galėtų bent akies krašteliu pamatyti popiežių, kuris pastangas užtikrinti socialinį teisingumą laiko vienu iš savo pontifikato prioritetų.

Pranciškus kritikavo „infrastruktūros ir esminių paslaugų“ stygių, pabrėždamas šiuos neturtinguose rajonuose nėra kanalizacijos, elektros, gerų kelių, mokyklų ir ligoninių.

„Jie yra naujų kolonializmo formų pasekmė... Šalys dažnai spaudžiamos laikytis politikos, labai būdingos šiai švaistymo kultūrai“, – pridūrė Pranciškus.

„Šią neturtingų rajonų patiriamo abejingumo ir priešiškumo padėtį dar labiau blogina plintantis smurtas ir nusikalstamos organizacijos, tarnaujančios ekonominiams arba politiniams interesams; „patrankų mėsa“ tampančių vaikų ir jaunuolių išnaudojimas jų negailestingiems verslo reikalams“, – pabrėžė jis, atkreipdamas dėmesį į svarbų moterų vaidmenį skatinant darną tokiose bendruomenėse.