Beveik niekas neabejoja, kad šiuos rinkimus vėl laimės N. Nazarbajevas, kuris valdyti šią Centrinės Azijos šalį pradėjo dar prieš paskelbiant jos nepriklausomybę 1991 metais.

Jei jis bus perrinktas dar vienai penkerių metų kadencijai, prie šalies vairo jis bus praleidęs jau tris dešimtmečius.

Į pakraščius nustumti jo oponentai šiems rinkimams savų kandidatų nepasiūlė, bet N. Nazarbajevas turi du kitus varžovus, kurie didžia dalimi laikomi provyriausybinėmis figūromis.

Buvęs vienos iš provincijų pareigūnas, 68 metų Turgunas Syzdykovas, dalyvavęs kampanijoje prieš globalizaciją ir rengiantis protestus prieš Holivudą, mėsainius ir kompiuterinius žaidimus, atstovauja Kazachstano komunistų liaudies partijai.

63 metų Abelgazis Kusainovas, užėmęs kelis svarbius vyriausybės postus ir šiuo metu vadovaujantis Nacionalinei prekybos profsąjungų federacijai, rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausomas kandidatas, kai surengė vieną kampaniją, skirtą Kazachstano aplinkosaugos problemoms.

„Tai ne rinkimai, tai perrinkimas“, - naujienų agentūrai AFP sakė Dosymas Saptajevas, vadovaujantis Kazachstano rizikų įvertinimo grupei – Almatos mieste įsikūrusiai mokslinių tyrimų organizacijai.