„Esu pasirengęs, prieš savo valią; ne to mes norėjome, ne to noriu aš, bet esu pasirengęs pasirašyti įsaką dėl rinkimų rengimo“, – sakė jis žurnalistams Barselonoje, artėjant šeštadieniui, kai baigiasi galutinis terminas suformuoti naują vyriausybę..

Nauji rinkimai, kurie būtų jau ketvirtieji šiame regione nuo 2010 metų, būtų žingsnis atgal kelyje į Katalonijos nepriklausomybę.

Rugsėjį A.Maso vadovaujamas atsiskyrimo nuo Ispanijos šalininkų aljansas „Junts pel Si“ („Kartu už „Taip“), padedamas labiau radikalios, kraštutinių kairiųjų separatistų partijos „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP), užsitikrino daugumą Katalonijos parlamente. Iš viso šio turtingo šiaurės rytinio Ispanijos regiono, kuriame gyvena 7,5 mln. žmonių, parlamentas turi 135 narius.

Tačiau pergalės sukelta euforija greitai išblėso, kai „Junts pel Si“, laimėjusi 62 vietas, surėmė ietis su CUP dėl naujos vyriausybės formavimo.

Nepaisant daugiau nei tris mėnesius trukusių intensyvių derybų, nedidelė 10 mandatų turinti radikali kairioji partija „Liaudies vienybės kandidatūra“ (CUP)partija atsisako remti A.Masą. CUP vengia tai daryti dėl prezidento vykdytos griežto taupymo politikos ir kaltinimų dėl korupcijos jo Katalonijos demokratinės sanglaudos partijoje (CDC).

„Aš nežinau, ar jie suvokia savo darmos klaidos dydį“, – sakė A.Masas žurnalistams.

Tačiau jis pridūrė, kad laiko susitarimui pasiekti dar yra, kadangi terminas baigiasi šeštadienį vidurnaktį.

„Noriu labai aiškiai pasakyti: „Junts pel Si“ jau pateikė tiek pasiūlymų, kad mes nebegalime pateikti daugiau“, – perspėjo jis.

CUP sako, kad gali remti kitą kandidatą, bet A.Maso CDC partija, kuri kartu priklauso „Junts pel Si“ aljansui, atmeta tokią galimybę.

Vienintelė likusi galimybė yra įtikinti kelis CUP įstatymų leidėjus nepaklusti partijai ir palaikyti CDC.

Jeigu jie to nepadarys, pasibaigus šeštadienio terminui parlamentas bus paleistas ir A.Masas skelbs naujus rinkimus.

Visuomenės apklausų rezultatai rodo, kad dauguma katalonų pasisako už referendumą dėl nepriklausomybės, tačiau jų nuomonės dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos labai skiriasi.