A.Masas, kuriam dėl šių kaltinimų gali būti uždrausta dirbti valstybės tarnyboje, į parengtinį bylos svarstymą Barselonos teisme atvyko lydimas savo vyriausybės narių, maždaug 400 merų ir kitų nacionalistų lyderių.

Pasirodžius Katalonijos lyderiui, šimtai susirinkusių jo šalininkų ėmė skanduoti: „Mes visi esame Masas“.

59 metų A.Masas, stovėdamas ant teismo rūmų laiptų, pamojavo miniai.

Prokurorai kaltina A.Masą pilietiniu nepaklusnumu ir netinkamų valstybės lėšų panaudojimu, kai pernai lapkričio 9 dieną, nepaisant Ispanijos Konstitucinio Teismo draudimo, Katalonijoje buvo organizuotas balsavimas dėl nepriklausomybės.

Ispanijos vyriausybė sako, kad balsavimas dėl nepriklausomybės prieštarauja konstitucijai, nes visi Ispanijos žmonės turi teisę spręsti suvereniteto klausimus.

A.Maso šalininkai jam iškeltą bylą vadina politiškai motyvuota ir kaltina Ispanijos valdžią, kad ši persekioja Katalonijos lyderį norėdama sužlugdyti jo pastangas atvesti šį turtingą šiaurės rytinį regioną į nepriklausomybę.

Pats A.Masas lapkritį vykusį balsavimą pavadino „didžiu demokratinio sukilimo aktu“.

Katalonų nepriklausomybės judėjimas padidino politinę įtampą Ispanijoje, šaliai atsigaunant po kelerius metus trukusios recesijos ir rengiantis gruodžio 20 dieną numatytiems visuotiniams rinkimams.