Jo teigimu, jeigu susitarimų paketas bus įgyvendintas, per ateinančius penkerius metus pasaulio ekonomika augs 2,1 proc. daugiau nei numatyta.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išvyko prieš susitikimui pasibaigiant. Jis sulaukė nuožmios kritikos iš Vakarų lyderių dėl Ukrainos konflikto, tačiau susitikimą apibūdino kaip „konstruktyvų ir naudingą".

V. Putinas teigė, kad iš susitikimo prieš paskelbiant oficialų komunikatą išvyko dėl ilgo skrydžio ir norėdamas bent šiek tiek pamiegoti. Spaudos konferencijos šifruotėje, kurią pateikė Rusijos prezidento svetainė, teigiama, kad situacija žiniasklaidoje ir realybėje labai skyrėsi - neva nebuvo tiek priešiškumo V. Putinui, kiek pateikiama spaudoje.

„Esu patenkintas tiek rezultatais, tiek ir atmosfera. Maža to, noriu padėkoti Brisbeno gyventojams, kurie labai geranoriškai mus čia priėmė. Manau, kad tai iš šalies matėte ir jūs. Iš tikrųjų, aš to nežinojau, bet atvykęs atkreipiau dėmesį: peržvelgęs tai, ką skelbia vietos žiniasklaida ir kiti informacijos šaltiniai, supratau, kad vyko šioks toks įtampos didinimas. Realybė ir virtualus gyvenimas, pateikiamas žiniasklaidos priemonėse, šiuo atveju stipriai skyrėsi", - teigė V. Putinas.

„Mus priėmęs ponas ministras pirmininkas (jau tai sakiau, bet noriu dar kartą pakartoti) sukūrė bendram darbui labai palanką atmosferą. Taip, kai kuriais klausimais mūsų nuomonė nesutampa, tačiau diskusija buvo tinkama, palanki ir turininga. Mano nuomone, ji buvo naudinga", - pridūrė agresija prieš Ukrainą kaltinamos šalies vadovas.

Pažeidžia tarptautinę teisę

Australija, kaip G20 susitikimo organizatorė, siekė sutelkti pasaulio lyderių dėmesį į ekonominius klausimus.

Tačiau klimato kaitos klausimai ir konfliktas Ukrainoje taip pat sulaukė atitinkamo dėmesio.

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį susitiko su Europos šalių lyderiais aptarti koordinuoto atsako į Rusijos destabilizacinius veiksmus Ukrainoje.

B. Obama žiniasklaidai teigė, kad V. Putinas „pažeisdamas tarptautinę teisę tiekia sunkiąją ginkluotę separatistams Ukrainoje", taip pat nesilaiko Minsko susitarimų.

Jo teigimu, Rusijos ekonominė izoliacija tęsis tol, kol V. Putinas pakeis kursą.

Šeštadienį duodamas interviu televizijai V. Putinas ragino atšaukti sankcijas sakydamas, kad pasaulio ekonomikai jos kenkia tiek pat, kiek Rusijai.

Kremlius neigia siunčiantis karines pajėgas ar ginkluotę prorusiškiems separatistams rytinėje Ukrainoje.

Per susitikimą Kanados premjeras Stephenas Harperis ir britų premjeras Davidas Cameronas aštriai sukritikavo V. Putiną.

Pasaulio lyderiai pritarė G20 šalių finansų ministrų vasario mėnesį parengtam planui paskatinti pasaulio ekonomikos augimą 2 proc.

Tai gana ambicingas planas daugeliui G20 šalių, nes jų ekonomikos kenčia nuo recesijos arba mažo augimo.

Savo kalboje T. Abbottas sakė, kad reformos sukurs milijonus darbo vietų.

Jis taip pat pabrėžė planus padidinti moterų įtraukimą į darbo rinką ir pažaboti mokesčių vengiančias tarptautines kompanijas.

Susitikimo pabaigoje paskelbtas komunikate taip pat sutariama imtis veiksmų dėl klimato kaitos.

T. Abbottas sulaukė kritikos iš aplinkosaugos aktyvistų, nes neįtraukė į darbotvarkę klimato kaitos klausimų.

Nugalėti Ebolą

JAV prezidentas Barackas Obama taip pat atskirai susitiko su Japonijos ir Australijos lyderiais dėl sienų disputo Pietų Kinijos jūroje.

B. Obama perspėjo, kad Azijos saugumas turi būti paremtas ne mažų šalių bauginimu, o abipusiais aljansais.

Jis tiesiogiai nepaminėjo Kinijos, bet perspėjo dėl teritorinių disputų Pietų Kinijos jūroje, kur Pekino veiksmai sukėlė Kinijos kaimynų susirūpinimą.

B. Obama sakė, kad negali būti jokio klausimo dėl JAV įsipareigojimo jų Azijos ir Ramiojo vandenyno sąjungininkėms.

Tuo tarpu G20 lyderiai paskelbė pareiškimą, kuriuo įsipareigojo padaryti viską, kad išgyvendintų Ebolą iš Vakarų Afrikos.

Jame sakoma, kad šalys įsipareigoja padaryti visa, ko reikia, kad užtikrintų tarptautines pajėgas pažabojant ligos protrūkį ir paskirstyti trumpo ir vidutinio laikotarpio ekonominius bei humanitarinius kaštus.

Koalų diplomatija

- Pasaulio lyderiams ir jų sutuoktiniams taip pat buvo suteikta galimybė palaikyti koalas. Koalos yra vietiniai Australijos gyvūnai;

- Įstatymais koalos pradėtos ypatingai saugoti praėjusios amžiaus 3-iajame dešimtmetyje, nes šie gyvūnai kai kuriose Australijos dalyse dėl medžioklės buvo prie išnykimo ribos. 2012 m. jos paskelbtos saugomais gyvūnais;

- Koalos neseniai buvo paliestos chlemidijų užkrato, tai gyvūnams gali sukelti aklumą, nevaisingumą ir mirtį;

- Koalos kaip diplomatijos elementas pradėtos naudoti praėjusios amžiaus 8-ajame dešimtmetyje, kai Vyriausybė panaikino šių gyvūnų eksporto draudimą. Koalos dažnai dovanojamos užsienio zoologijų sodams;

- Koalos yra sterbliniai gyvūnai.