Karo herojus šlovinančioje ir istorija paremtą patriotiškumą kultivuojančioje šalyje visuomenė neskiria pakankamai dėmesio socialinei veteranų apsaugai, rašo „Die Welt“.

Vokiečių leidinys rašo, kad itin prasta situacija susiklosčiusi dėl nemokamų butų skyrimo nepriteklių jaučiantiems veteranams.

Dar 2008 m. tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašė įsaką, kuriuo buvo žadama suteikti naujų būstų visiems skurstantiems Antrojo pasaulinio karo veteranams, bet iki šiol pažadas nėra išpildytas.

Opozicinė liberalų partija „Jabloko“ vadina šią situaciją gėdinga.

Rusijos visuomenė, kaip rašo „Die Welt“, dvilypė: „pavyzdiniams“ veteranams nieko netrūksta, o tūkstančiai kitų kariavusių veteranų laukia jiems pažadėtų būstų, nors pažadas duotas dar prieš septynerius metus.

Veteranų nusivylimas šiuo klausimu iš pasalų Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną užklupo net ir „Tiesioginės linijos“ metu.

Į Antrojo pasaulinio karo veterano iš Vladimiro srities klausimą dėl jam žadėto būsto V. Putinas atsakė pripažindamas, kad valdžia apsiskaičiavo, nes manė, kad būstų reikia 25-35 tūkst. veteranų, o prašymų pateikta 10 kartų daugiau.

Anot V. Putino, šiandieną būstai skirti 281 tūkst. veteranų ir tam iš valstybinio biudžeto skirta 308 mlrd. rublių (5,33 mlrd. eurų).

Vis dėlto karo veterano Valentino Mezencevo iš Jaroslavlio šie pinigai nepasiekė.

Mediniame name 91-erių veteranas gyvena be karšto vandens, tualetas – lauke.

„Valdžia pamiršo mane“, – skundėsi V. Mezencevas. Panaši ir 88-erių veteranės Liubovės Fomenko iš Briansko srities situacija – pagalbos iki šiol ji nesulaukė.

Tenka pripažinti, kad būsto skyrimo problema nėra vienintelė, su kuria tenka susidurti Rusijoje gyvenantiems veteranams. Daugelis iš jų skundžiasi dėl laiku neišmokamų pensijų ir medicininės pagalbos trūkumo.

Kritikai tikina, kad valdžia linkusi tikslingai delsti.

„Daugeliui Antrojo pasaulinio karo veteranų jau per 90 metų, jų lieka vis mažiau, o kartu mažėja ir būtinybė skirti daug kainuojančią socialinę pagalbą.

Gegužės 9 d. proga valdžia nusprendė „paguosti“ veteranus: jiems bus išmokėtos vienkartinės 7 tūkst. rublių (121 euro) dydžio išmokos, tačiau dauguma jų būtų kur kas labiau nudžiugę, jei gautų jiems pažadėtus butus.