K.Annanas, kuris rugpjūtį atsistatydino dėl kritikos JT Saugumo Tarybai, paragino rasti politinį sprendimą, pagrįstą susitarimu, kurį birželio mėnesį Ženevoje pasiekė pasaulio galios.

"Nematau karinės intervencijos Sirijoje ... Per vėlu. Nesu tikras, kad tai nepadarys daugiau žalos", - antradienį vakare sakė jis Tarptautinių ir plėtros studijų aukštajai mokyklai Ženevoje.

"Tolesnis šio konflikto militarizavimas - nesu tikras, kad tai yra būdas padėti Sirijos liaudžiai. Jie laukia, kol žudymas baigsis. Supranti, kad labai toli nuo Sirijos esantys žmonės yra būtent tie, kurie labai nori įkišti ginklus, - sakė jis. - Mano paties nuomonė yra ta, kad taip vėluodami turime rasti būdą ant ugnies pilti vandenį, o ne atvirkščiai".

Prancūzija ir Didžioji Britanija ragino Europos Sąjungą (ES) sušvelninti ginklų embargą Sirijai, kad jos sukilėliai galėtų gauti daugiau ginklų.

K.Annaną pakeitęs Lakhdaras Brahimi vykdė Ženevos planą, bet nesugebėjo išspręsti JAV ir Rusijos nesutarimų. Maskva priešinasi Vakarų reikalavimams nušalinti B.al Assadą.

Saugumo Tarybos penkių nuolatinių narių užsienio reikalų ministrų susitarimais buvo raginama suformuoti Sirijoje pereinamojo laikotarpio vyriausybę, bet nebuvo numatyta, kokį vaidmenį galėtų vaidinti B.al Assadas.

"Kai kalbama apie laikinąją vyriausybę su visapusiška vykdomąja valdžia, tai reiškia, kad esama vyriausybė išeina ir bus dirbama dėl permainų. Bet jie to nepadarė. Jie išvyko iš Ženevos ir vėl pradėjo kovoti", - sakė K.Annanas, turėdamas omenyje nesutariančias pasaulio galybes.

JT nurodo, kad Sirijoje per konfliktą jau žuvo maždaug 70 tūkst. žmonių, bet K.Annanas šį skaičių pavadino labai sumažintu.