Nužudytas karys

Prie Karo memorialo peršautas garbės sargyboje stovėjęs karys, 25-erių Nathanas Cirillo, mirė nuo žaizdų, pranešė CNN, remdamasi liudininkais, o vėliau patvirtino ir vyriausybės ministras. CNN praneša, kad dar du žmonės gydomi ligoninėje.

„Reiškiame užuojautą nužudyto kario artimiesiems ir meldžiamės už sužeistą parlamento sargybinį. Kanada neleis terorizuojama ar gąsdinama“, – pareiškė užimtumo ministras Jasonas Kenney socialiniame tinkle „Twitter“.

Kanados karį, stovėjusį sargyboje prie Nacionalinio karo memorialo peršovė vyras, kuris netrukus buvo nukautas gretimame parlamento pastate.

Daugėja žinių apie įtariamąjį

Po kurio laiko paaiškėjo parlamente nukauto įtariamojo tapatybė  Michaelas Zehafas-Bibeau. CNN šaltinių teigimu, Kanadoje gimęs 32-ejų vyras yra konvertitas – prieš kurį laiką jis atsivertė į islamą. Anksčiau jis turėjo problemų su narkotikais. Kol kas nėra tvirtų įrodymų, kad šaulys gali būti susijęs su islamistais. Tačiau nuolat pabrėžiama, kad dar apskritai yra per mažai informacijos, kad būtų galima daryti neginčijamas išvadas.

Per televiziją rodytas parlamento link bėgantis žmogus. Ten vėl aidėjo šūviai, pranešė žiniasklaida, remdamasi liudininkais. BBC praneša, kad pastate buvo paleista apie 30 šūvių.

Liudininkai pasakoja pastebėję nedidelio ūgio vyrą ilgais tamsiais plaukais, kuris turėjo ilgavamzdį šaunamąjį ginklą.

Vienas liudininkas, Marcas-Andre Viau, naujienų agentūrai AFP sakė matęs, kaip „laikykit“ šaukiančių policininkų vejamas vyras įbėgo į centrinį parlamento bloką, ir iš to pastato pasigirdo dar „10, 15, gal 20 šūvių“ iš, matyt, automatinio ginklo, o „Reuters“ kalbintas liudininkas minėjo 30 šūvių.

„Esu sukrėstas“, – sakė parlamente tarnaujantis M.-A.Viau.

Įvykiams besirutuliojant, „CBC News“ iš pradžių pranešė, kad daugiau šūvių girdėta prie parlamento ir kad užpuolikas tebėra laisvėje, o kiek vėliau, kad vienas įtariamas užpuolikas nušautas parlamento pastatų viduje ir kad policija nurodė, jog ieškoma dar vieno ar kelių jo bendrų.

„Šiuo metu mes aktyviai ieškome įtariamųjų, nors nežinome, ar jų yra vienas, ar keli“, – sakė naujienų agentūrai „Reuters“ Otavos policijos pareigūnas Marcas Soucy.

Vienas statybininkas įvykio vietoje agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad girdėjo šūvį, o tada pamatė juodai apsirengusį ir skarele veidą užsidengusį vyrą su šautuvu, bėgantį parlamento link.

Grasindamas šautuvu vyras sustabdė juodą automobilį, pasakojo statybininkas Scottas Walshas. Automobilio vairuotojas iš jo išlipo, o tada užpuolikas nuvažiavo automobiliu prie centrinio korpuso, esančio ant Parlamento kalvos, kur vyksta statybų darbai.

Ginkluotas užpuolikas pralėkė pro moterį su vežimėliu, kuri rėkdama nubėgo šalin. Jis nepuolė nei moters, nei vaiko, sakė S.Walshas.

Šaulį nukovęs seržantas tapo herojumi

Dar prieš pasirodant informacijai apie dar du šaulius, kurie tebekelia pavojų ir gali šaudyti nuo stogų, sklido skirtinga informacija ir apie pirmąjį šaulį. Vieni pranešė, kad jis nukautas, kiti - kad dar laisvėje.  Apie šaulio žūtį pranešė parlamentarai socialiniame tinkle „Twitter“. Vėliau policija patvirtino, kad vienas šaulys yra nukautas.

Kanados parlamente aidėjo šūviai
Šaulį nukovęs pareigūnas Kevinas Vickersas 2011 m. renginyje
Netrukus socialinius tinklus užplūdo padėkos seržantui Kevinui Vickersui, kuris saugo parlamento rūmus. 

Būtent jo greita reakcija nukaunant siautėjantį šaulį užkardė baisesnes šio išpuolio pasekmes. 

Taip pat dėkota ir kitiems pareigūnams

Padėkos šaulį nukovusiam pareigūnui
Padėka  pareigūnui

Tačiau pastatai lieka uždaryti ir saugomi, nes, pasak policijos, nežinoma kiek įtariamųjų gali būti susijusių su šiuo incidentu. Policija įspėja, kad žmonės išliktų budrūs ir neitų į gatves, nesiartintų prie langų. Ginkluoti pareigūnai, sukurdami gyvąjį skydą, išlydi žmones iš pastatų. CNN televizijai telefonu žmonės iš parlamento pasakoja, kad yra užsirakinę savo biuruose, užgesinę šviesas, nesiartina prie langų, nes sulaukė tokių rekomendacijų iš teisėsaugos. Taip pat pranešama, kad sutriko telefoninis ir interneto ryšys.

Centrinis korpusas yra pagrindinis Parlamento kalvos pastatas didžiuliame komplekse Otavos centre. Jame yra Bendruomenių ir Senato rūmai, o taip pat kai kurių parlamento narių, senatorių biurai bei abiejų rūmų administracija.

Centriniame korpuse esantys „Globe“ ir „Mail“ korespondentai tinkle „Twitter“ paskelbė, kad pastatas buvo uždarytas, kai į jį „įsiveržė mažiausiai vienas šaulys ir pradėjo šaudyti“.

Anksčiau buvo skelbiama, kad šaudymas vyko ir trečioje vietoje - prie prekybos centro „Rideau Centr“, tačiau vėliau policija paneigė šią žinią.

Žmonės bėgo net pastoliais

Žmonės iš parlamento puolė lauk net pastoliais, įrengtais pastato renovacijos darbams, sakė liudininkai naujienų agentūrai „Canadian Press“.

Kanados karališkoji raitoji policija perspėjo žmones Otavos centre laikytis atokiau nuo langų ir stogų.

Kabineto ministras Tony Clementas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė girdėjęs mažiausia 30 šūvių pastato viduje, kur konservatorių ir liberalų parlamentarai susirinko į savaitinį posėdį.

„Šūviai buvo iššauti centrinio bloko viduje per mūsų posėdį. Aš saugus, užsidaręs savo biure, laukiu apsaugos“, - parašė savo „Twitter“ paskyroje kitas parlamento narys Kyle'as Seebackas.

Dar vienas parlamento pastate esantis jo narys Markas Strahlas taip pat paskelbė įrašą šiame tinkle: „Šį rytą Otavoje padėtis labai įtempta. Už mūsų pasitarimų kambario pasigirdo daugybė šūvių. Esu saugus ir izoliuotas. Neįtikėtina“.

Parlamento pastatas uždarytas, šarvuočiais atvykusi policija apsupo parlamento pastatus, juos šukuoja teisėsaugininkai, budi policija, iškviestos taktinės pareigūnų grupės. Prie parlamento matyti, kaip policininkai slepiasi už transporto priemonių, kiti plečia kontrolės zoną per visą kvartalą aplink parlamentą.

Prie uždarytų parlamento pastato ir premjero Stepheno Harperio būstinės budi policija, iškviestos ginkluotos taktinės pareigūnų grupės. Pasak televizijos, premjero biuras nurodė, kad S. Harperis saugus, pasitraukęs iš parlamento teritorijos.

Sutrikdė premjero susitikimą su Nobelio premijos laureate Malala

CNN praneša, kad išpuolis sugriovė premjero St. Harperio darbotvarkę, kurioje buvo numatytas susitikimas su Pakistano aktyviste, šiemet Nobelio premiją gavusią Malala Yousafzai. Ši mergina pati yra tapusi radikalių islamistų auka - ji buvo peršauta.

Kanados ministras pirmininkas St. Harperis vėliau trečiadienį padarys oficialų pranešimą apie incidentą su šaudymu prie Kanados karo memorialo ir Parlamento kalvose, pranešė premjero spaudos tarnyba.

Incidentas įvyko kaip tik tuo metu, kai šalyje nuo menko iki vidutinio buvo padidintas terorizmo pavojaus lygis.

Prieš dvi dienas vienas į islamą atsivertęs vyras Monrealyje parbloškė du Kanados karius, kurių vienas mirė.

Vienas šalies valdžios atstovas sakė, kad terorizmo pavojaus padidinimas galimai susijęs su internete suintensyvėjusia radikalių grupuočių, tokių kaip „Islamo valstybė“ ir „Al Qaeda“, veikla.