Savo esme simbolinėje kalboje, kurioje praeitis maišėsi su dabartimi, Rusijos lyderis pasakė, kad 1914-1918 metų karas turi būti vertinamas kaip pamokymas.

„Karas primena apie tai, iki ko atveda agresija ir egoizmas, neribotos valstybių vadovų ir politinio elito ambicijos, imančios viršų prieš sveiką protą“, – sakė jis, atidengdamas paminklą žuvusiems kariams.

Pasak jo, šios ambicijos „užuot išsaugojusios sėkmingiausią pasaulyje kontinentą – Europą – bloškia jį į chaosą“.

Per televiziją transliuota V.Putino kalba sakyta tuo metu, kai Rusija ir Vakarai yra įsitraukę į žiaurias varžybas dėl buvusios sovietinės Ukrainos likimo, kai prorusiški separatistai jos rytuose kaunasi prieš Kijevo valdžią.

Rusijos lyderis, šalia kurio buvo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas ir aukšti šalies pareigūnai, pasakė, kad istorija vėl įrodo, „kokia baisia kaina virsta nenoras girdėti vienas kitą, svetimų teisių ir laisvių, teisėtų interesų pamynimas savų interesų ir ambicijų naudai“.

V.Putinas pabrėžė, kad Rusija visuomet stengdavosi ieškoti taikos, bet tekdavo atmušti puolimą iš išorės.

„Žmonijai seniai reikėtų suprasti ir priimti vieną pačią svarbiausią tiesą: smurtas gimdo smurtą, kelias į taiką ir klestėjimą klojamas gera valia ir dialogu; ir praėjusių karų atminimu, apie tai, kas ir kam jas pradėdavo“, – pareiškė per paminklo atidengimo ceremoniją Rusijos vadovas.

„Taip buvo ir Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse, kai Rusija darė viską, kad įtikintų Europą taikiai ir be kraujo išspręsti konfliktą tarp Serbijos ir Austrijos Vengrijos; bet Rusija nebuvo išgirsta. Ir jai teko atsakyti į iššūkį, ginti brolišką slavų tautą; ginant save, savo piliečius nuo išorės grėsmės“, – kalbėjo V.Putinas.

Pikta priešprieša tarp Rusijos ir Vakarų – naujos šią savaitę paskelbtos sankcijos Maskvai – vyksta tuo metu, kai pasaulis šiemet mini Pirmojo pasaulinio karo pradžios šimtmetį.