Jau savaitę siaučianti ugnis išdegino beveik 310 kv. kilometrų tankaus miško Siera Nevados prieškalnėse. Daugeliui evakuotų gyventojų jau buvo leista sugrįžti namo, bet Mariposos apygardoje pavojus tebegresia apie 1 500 namų.

Ugniagesiams pavyko suvaldyti beveik pusę gaisro ploto, tačiau, pareigūnų teigimu, kad ugnis būtų visiškai užgesinta, prireiks dar dviejų savaičių.

„Jie tebėra priešais nekontroliuojamą gaisrą, bet ugnis nelekia 48 km per val. greičiu. Gaisras slenka lėtai“, – šeštadienį sakė ugniagesių atstovas Brandonas Vaccaro. Ugnis aplenkė Mariposą, istorinį Kalifornijos aukso karštinės laikų miestelį, bet daugiau kaip 130 pastatų, iš jų 63 gyvenamieji namai, buvo sunaikinti.

Daugiau kaip 5 tūkst. ugniagesių kovojo su liepsnomis, liedami vandenį iš specialių lėktuvų ir sraigtasparnių, taip pat buldozeriais rausdami priešgaisrines užtvaras.

Per dieną gaisras išplisdavo po daugiau kaip 120 kv. kilometrų plote, bet savaitgalį jo plitimas sulėtėjo, nors vietovėje tebetvyrojo sausi ir karšti orai, nurodė B. Vaccaro.

Dūmai užgožė vaizdingas Josemičio nacionalinio parko vietoves; gaisras šiuo metu yra nutolęs apie 56 km į vakarus nuo šio parko. Turistai, kurie tikėjosi išvysti didingus krioklius ir granito kalnus, pamatė tik neryškius pilkus jų siluetus.

Kai kurie keliai tebėra uždaryti. Visgi apie 2 tūkst. gyventojų turinti Mariposa pamažu grįžta į normalų gyvenimą.

Mariposos gyventojas Steve'as Valdezas šeštadienį grįžo į darbą statybinių prekių parduotuvėje, nors gaisras iš jo atėmė namus, kuriuose vyras gyveno 17 metų.

„Čia yra žmonių, kurie nuo mūsų priklauso – kad gautų elektros, vandens ar sutaisytų savo įrangą“, – teigė jis.

60 metų S. Valdezas su žmona teturėjo 20 minučių, kad pagriebtų keletą nuotraukų, dokumentų bei šeimos Biblijų ir paliktų gaisro apimtus namus. Jiems grįžus namas jau buvo supleškėjęs – stovėjo tik kaminas. Šeima ruošiasi atstatyti savo namą.

Visgi tai buvo tik vienas iš daugiau kaip dešimties gaisrų, pastarosiomis savaitėmis siautusių Kalifornijoje.

Valstijos pietuose esančiuose Santa Barbaros apygardos kalnuose, kur gaisrai liepsnoja ilgiau kaip dvi savaites, pareigūnai pagaliau atšaukė visus evakuacijos įsakymus. Gaisrai, supleškinę 16 namų, kol dar nenumalšinti, bet ugnis jau kelias dienas nebesiplečia.