Pasiūlymai iš potencialių gerbėjų parkuose, metro, nepageidaujamų mergintojų priekabiavimai tiesiog einant gatve – toks jaunų moterų gyvenimas Rusijoje.

Neseniai atsiradęs judėjimas „RosNachal“ (lietuviškai šis trumpinys reikštų „Rusijos chamai“) nori, kad maskviečiams būtų įvestos baudos už agresyvų seksualinio dėmesio demonstravimą.

Judėjimo narės teigia, kad Rusijos sostinėje moterims sunku išvengti grobuoniškų vyrų dėmesio, jos nori, kad Rusijos parlamentas imtųsi priemonių. Kampaniją inicijavo madų TV kanalo atstovė Julia Koliadina. Ji sako tiek išvargusi nuo kasdienių vyrų priekabiavimų Maskvoje, kad nusprendė nufilmuoti siužetą ir iškelti į viešumą šią problemą. Dvi dienas draugė su paslėpta kamera vaikščiojo su ja po miestą ir filmavo, kaip ją kalbino vaikinai ir vyrai.

„Noriu visiems, ypač vyrams, parodyti, kaip jūsų bandymai užkalbinti moterį gali virsti didžiausiu storžieviškumu“, – sako J. Koliadina vaizdo reportažo pradžioje. Per dvi savaites interneto svetainėje „YouTube“ reportažas sulaukė milijono peržiūrų.

Reportaže – keli klipai, kuriuose nufilmuoti, kaip vyrai prieina prie Julios kavinėse, autobusų stotelėse ar tiesiog gatvėje ir negrabiai bando užmegzti pokalbį. Išgirdę, kad ji nenori su jais kalbėti, kai kurie bando paliesti, kiti kviečia pas save į namus „artimiau susipažinti“. Vienas vyriškis nė nepasivargina pasisveikinti ir iš karto meta frazę: „Koks sultinga tavo subinytė.“

„Ši problema realiai egzistuoja. Norime, kad vyrai suprastų – su moterimis reikia elgtis ne kaip su daiktais, o pagarbiai, – sako viena iš kampanijos organizatorių, 20 m. žurnalistikos studentė Olga Boltneva. – Dažnai einu į parką paskaityti. Vyrai prieina ir neatstoja. Išgirdusi apie Julios sumanymą iš karto supratau, kad noriu padėti.“

Vaizdo reportažui sulaukus šitokio populiarumo, Rusijos parlamente jau prasidėjo konsultacijos, ar reikėtų įvesti bausmes. Daugelis parlamentarų pritaria šiai idėjai.

Teisėjas: nebūtų seksualinio priekabiavimo - nebūtų vaikų

„Kad ir kokios stiprios moterys Rusijoje, joms labai nemalonu, kai pažeidžiama asmeninė erdvė, – laikraščiui „Izvestija“ teigė partijos „Vieningoji Rusija“ narė Marija Maksakova. – Išnagrinėsime visus šios problemos aspektus ir priimsime sprendimą.“

Sudėtingiausias klausimas – kaip priimti įstatymą prieš seksualinį priekabiavimą. M. Masakova remiasi Briuselio pavyzdžiu: vasarą 25 m. studentė patalpino internete mėgėjišką vaizdo medžiagą apie kasdienį priekabiavimą, o neseniai buvo įvesta 250 eurų (863 Lt) bauda už seksualinį bauginimą (angl. sexual intimidation).

Tačiau daugelis rusų šį klausimą traktuoja visiškai kitaip. 2008 m. viena moteris nesėkmingai kreipėsi į teismą dėl ištvirkusio viršininko priekabiavimų. Teisėjas pareiškė, kad plėšrus seksualinis priekabiavimas – normalaus gyvenimo dalis. „Jei nebūtų seksualinio priekabiavimo, neturėtume vaikų“, – tada pareiškė teisėjas.