Transporto departamento teigimu, pareigūnai aiškinsis incidento aplinkybes. Kol kas oficialiai žinoma tiek, kad keleivis jėga iš lėktuvo, turėjusio skristi iš Čikagos į Luisvilio miestą Kentukyje, buvo išsodintas tarptautiniame Čikagos „O‘Hare“ oro uoste.

Po incidento laikinai nuo pareigų buvo nušalintas vienas saugumo pareigūnas, o skrydžių bendrovė „United“ atsidūrė tikrame viešųjų ryšių košmare.

Keli lėktuvo keleiviai incidentą nufilmavo mobiliaisiais telefonais, o įrašais pasidalijo socialinėje žiniasklaidoje. Vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip Čikagos aviacijos departamento saugumo pareigūnai už rankų ir už kojų iš lėktuvo velka neįvardytą vyrą, o fone šaukia pasipiktinę keleiviai. Vyras ir toliau priešinosi, o išvilktas lauk pasileido atgal į lėktuvą. Jo veidas po konflikto buvo pasruvęs krauju.

„Tai buvo labai nemalonu“, – teigia minėtojo lėktuvo keleivė Jade Kelley. Nors viso incidento ji ir nematė, sakė, kad ją traumavo ir po šiai dienai persekioja girdėti riksmai.

„Buvo siaubinga. Naktį negalėjau miegoti, o vaizdo įraše vėl išgirsti riksmai kelia šiurpą“, – sako motelis

Priverstinis išlaipinimas iš lėktuvo

Šis incidentas paskatino kritiką sistemai, leidžiančiai skrydžių bendrovei prieš keleivių valią juos iš prašyti iš lėktuvo. „United Airlines“ veikė pagal turimas teises ir bendrovės taikomą politiką. Tada vieną akimirką situacija virto smurtine.

„United Airlines“ savo keleivių paprašė savo noru užleisti vietas mainais į kompensaciją. Norint lėktuve užtikrinti tvarką, prireikė keturių įgulos narių, paaiškino skrydžių bendrovės atstovė Maddie King.

Kai neatsirado norinčiųjų savo noru užleisti savo vietų perpildytame lėktuve, skrydžių bendrovė buvo priversta imtis „priverstinio išlaipinimo“, paaiškino kitas bendrovės atstovas Charlie‘is Hobartas.
Skelbiama, kad „United Airlines“, priimdama sprendimą, kas turėtų palikti lėktuvą, įvertina net kelis veiksnius, pavyzdžiui, jungiamuosius skrydžius ir tai, kiek ilgai konkrečiam klientui tektų laukti kito lėktuvo.

„United Airlines“ darbuotojai vyrui net kelis kartus paaiškino susiklosčiusią situaciją, sako Ch. Hobartas. Kai keleivis atsisakė paklusti, darbuotojai laikėsi Transporto departamento protokolo nuostatų ir išsikvietė vietos teisėsaugos pareigūnų, turėjusių padėti keleivį jėga išprašyti iš lėktuvo.

Keleivis Tyleris Bridgesas žurnalistams sakė, kad savanorių imta ieškoti tada, kai visi jau buvo susirinkę į lėktuvą. Gana paprasta suprasti, kodėl tokių savanorių neatsirado – buvo sekmadienio vakaras, o kitas skrydis buvo tik pirmadienį po pietų.

T. Bridgeso teigimu, du pareigūnai bandė ramiai pasikalbėti su vyru ir paprašyti jo užleisti vietą, tačiau netrukus prie jų prisijungė trečiasis, kuris buvo nusiteikęs agresyviai. Pareigūnas keleiviui be ceremonijų nurodė palikti lėktuvą, o kai šis nesutiko, kartu su kitais pareigūnais jį ėmė vilkti jėga.

Vyras trenkė galvą į sėdynės atramą rankoms. Ėmė šaukti, kad yra gydytojas ir kaltinti, kad jis pasirinktas vien dėl to, kad yra kinų kilmės. Incidentas visus lėktuve buvusius žmones privertė pasijusti itin nepatogiai, vaikai pradėjo verkti.

„Šokiruoja pats faktas, kuo virto tokia iš pirmo žvilgsnio paprasta situacija. Iš dalies tai keleivio kaltė, jis neturėjo priešintis policijos pareigūnams, turėjo paprasčiausiai užleisti vietą. Deja, situacija tapo nevaldoma, ir teko panaudoti jėgą“, – sako T. Bridgesas.