Pasak „Reuters“, gedintys, tarp kurių buvo ir vietos politikai, daugiau nei valandai išsirikiavo prie Afrikos metodistų episkopalinės bažnyčios, norėdami palydėti karstą ir sudalyvauti laidotuvėse. Žmonių prisirinko tiek daug, kad daliai jų teko žiūrėti tiesioginę transliaciją bažnyčios rūsyje. Daugelis susirinkusiųjų tiki, kad, norėdama įgyvendinti savo tikslą, S. Bland tapo dar viena neteisybės, kurią siekė įveikti, auka.

Kai kurie iš susirinkusiųjų niekuomet nebuvo sutikę S. Bland, kai ji buvo gyva. Viena moteris, nepažinojusi S. Bland, tvirtino, kad, kaip afroamerikietė, ji čia atvyko „tiesiog parodyti solidarumą šeimai ir palaikymą afroamerikiečių bendruomenėje šiose kovose, kurias išgyvename“, praneša AP.

Medicinos ekspertas nustatė, kad 28-erių S. Bland pasikorė, tačiau merginos šeima atmeta šią versiją ir pareikalavo atskiros autopsijos.

S. Bland rasta negyva liepos 13 dieną, po trijų areštinėje praleistų dienų. Ji buvo suimta po ginčo su policijos pareigūnu, sustabdžiusiu ją dėl to, kad neparodė posūkio signalo.

Kodėl moteris, netrukus turėjusi pradėti dirbti naujame darbe, nusižudė po to, kai buvo suimta po ginčo dėl menko kelių eismo pažeidimo? Šis klausimas neduoda ramybės S. Bland šeimai ir draugams.

S. Bland gyvenimą apžvelgė CNN: kaip ir daugelis jos amžiaus žmonių, ji socialiniuose tinkluose nuolat reikšdavo savo nuomonę apie rasizmą ir kitus svarbius klausimus. Socialiniame tinkle „Facebook“ S. Bland dažnai rašydavo apie policijos brutalumą ir afroamerikiečių padėtį. „Būti juodaodžiu Amerikoje yra labai, labai sunku“, – tvirtino mergina balandį paskelbtame vaizdo įraše. Labiausiai dėmesį patraukia balandžio 8 dieną „Twitter“ paskelbtas įrašas: „Anksčiau jie naudojo kilpą, dabar jie tiesiog šaudo“. Prie įrašo esanti nuoroda nukreipia į S. Bland „Instagram“ paskyrą ir iliustraciją, kurioje jaunam juodaodžiui vyrui užkabinta iš JAV vėliavos padaryta kilpa.

Viename vaizdo įraše S. Bland taip pat prisipažįsta žiūrovams, kad ją buvo apėmusi depresija, tačiau nusiraminimą moteris rado tikėjime.

S. Bland mirtis tiriama kaip nužudymas, nors pareigūnai teigia, kad ji nusižudė. Mirties priežastimi įvardijamas pasikorimas. Pasak pirmųjų autopsijos rezultatų, akivaizdžių smurto ar kovos žymių neaptikta, tai buvo savižudybė.

Tačiau merginos šeima pareiškė, kad mintis apie savižudybę yra neįmanoma. S. Bland nebuvo diagnozuota depresija, ji nevartojo vaistų, buvo apimta entuziazmo dėl ateities perspektyvų – naujo darbo universitete Teksase, kuriame ji pati ir mokėsi. Tai patvirtino šeimos advokatas Cannonas Lambertas, paraginęs ieškoti tiesos ir atsakymų.

Tuo tarpu šerifas R. Glennas Smithas teigė, kad suėmimo metu S. Bland prasitarė prižiūrėtojui, jog anksčiau bandė nusižudyti.

Paviešintose suėmimo apklausos formose matyti, kad S. Bland atsakė „Taip“ į šiuos klausimus: „Ar kada nors jautėte gilią depresiją? Ar taip jaučiatės dabar? Ar pastaraisiais metais buvo minčių apie savižudybę? Ar bandėte nusižudyti?“. Tačiau kitoje apklausoje į klausimus apie psichikos negalavimus ir bandymus nusižudyti ji atsakė „Ne“. Šio nesutapimo priežastys neaiškios.

Gretimoje areštinės kameroje buvusi kalinė Alexandria Pyle teigė negirdėjusi jokio sambrūzdžio ar riksmo, dėl ko būtų galima įtarti smurtinę mirtį. Moteris pasakojo, kad S. Bland nevalgė, buvo susijaudinusi ir dažnai verkė. Ji išgyveno, kad praleidžia savo pirmąją dieną naujajame darbe.

„Ji buvo itin spontaniška, drąsi, draugiška, kupina gyvenimo džiaugsmo“, – prisiminimais dalinasi Sharon Cooper, viena iš keturių S. Bland seserų.

S. Bland motina Geneva Reed-Veal prisiminė vieną paskutinių pokalbių su dukterimi: „Ji sakė, mama, dabar aš žinau, koks yra mano tikslas. Mano tikslas – grįžti į Teksasą. Mano tikslas – sustabdyti visą socialinį neteisingumą Pietuose“.

Theresa Dear, pažinojusi S. Bland dar nuo tada, kai ji vaikystėje ėmė lankyti bažnyčią, teigia, kad oficiali mirties ataskaita prieštarauja prisiminimams apie S. Bland: tai buvo ambicinga, išsilavinusi krikščionė, turinti ateities planų.

Nepaisant S. Bland atvirumo rasės ir teisingumo klausimais, jos šeima linkusi neskubėti ir palaukti tyrimo rezultatų. „Jie siekia galimybės pirmiausia padėkoti bendruomenei, bet tuo pačiu ir visų paprašyti išlikti ramiems. Mes nenorime, kad Sandy gyvenimas ir mirtis būtų politizuoti“, – aiškino šeimos advokatas. Tuo tarpu S. Bland sesuo S. Cooper ragina visus palaikančiuosius išreikšti savo solidarumą socialiniuose tinkluose.

Pasak „Vox“, įtarimus skatina S. Bland mirties aplinkybės, tačiau tuo pačiu tai atskleidžia gilesnį per pastaruosius metus išaugusį nepasitikėjimą teisėsauga, pasireiškiantį protestais prieš policijos brutalumą.

Paskutiniai vieši S. Bland žodžiai prieš mirtį buvo padėka žmogui, telefonu nufilmavusiam jos suėmimą.

Vaizdo įraše matyti, kaip kelių policininkui Brianas Encinia sustabdo S. Bland dėl neparodyto posūkio signalo persirikiuojant iš vienos eismo juostos į kitą. Pokalbis tarp jų tampa įtemptas, kai pareigūnas liepia S. Bland padėti cigaretę, o ši klausia, negi negalinti rūkyti savo automobilyje. S. Bland atsisakius išlipti, policininkas mėgina išvilkti ją jėga ir pareiškia, kad ji yra areštuojama. Galiausiai S. Bland išlipus iš automobilio, policininkas nusiveda moterį į šalikelę, mėgina uždėti jai atrankius. S. Bland sako policininkui: „Dabar tu tikras vyras. Tu sudavei man, trankei mano galvą į žemę“.