Šiame susitikime dalyvaujantis JK finansų ministras George’as Osborne’as patvirtino, kad šis klausimas itin svarbus, rašo BBC.

Šių metų birželio 23 d. JK gyventojai balsuos, ar pasilikti šiai šaliai ES, ar iš jos trauktis. Vasario 26 d. Šanchajuje prasidėjusiame G20 susitikime JK, Kinijos ir JAV atstovai kartu su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadove Christine Lagarde aptarė esminius pasaulinės ekonomikos klausimus.

Remiantis pirmine susitikimo pabaigoje parengta dokumento versija, JK suplanuoto referendumo dėl narystės ES padariniai paminėti tarp reikšmingiausių pasaulio ekonomikai kylančių pavojų. Manoma, kad šie padariniai bus minimi ir galutinėje dokumento versijoje. Kartu su G. Osborne’u į G20 susitikimą išvykę atstovai teigia, kad JK referendumo akcentavimas galutiniame susitikimo dokumente nėra įprastas. Vis dėlto G. Osborne’as paneigė daręs spaudimą dėl to.

„Pasaulio didžiausių ekonomikų finansų vadovai vienbalsiai nutarė, kad britų išstojimas iš ES sukeltų šoką pasaulio ekonomikai; taigi jei tai taptų šoku pasaulio ekonomikai, galima įsivaizduoti, ką tai reikštų Britanijai“. – patikino G. Osborne’as. „Tai nėra nuotykių kupina kelionė į nežinią, tai labai rimta“, - pridūrė jis.

G20 susitikimo Kinijoje akimirkos

„Prie stalo yra Jungtinės Valstijos, TVF, Kinija, kurios nuoširdžiai nenori daryti to, ką joms sako daryti, tačiau visi vienbalsiai sutarė, kad britų išstojimas iš ES sukeltų šoką pasaulinei ekonomikai“, - patikino G. Osborne’as.

Pranešama, kad JAV atstovas Šanchajuje vykusiame susitikime iškėlė šį klausimą. Tą patį darė aukšto rango Kinijos valdininkai bei TVF vadovė. Žurnalistų teigimu, Ch. Lagarde kalbėjo valingai vasario 26 d. vakarienės metu minėdama šį opų klausimą.

Londono meras Borisas Johnsonas savo ruožtu taip pat išreiškė poziciją šiuo klausimu teigdamas, kad balsavimas dėl narystės ES gali priversti Briuselį pasiūlyti JK geresnį sandorį ir paskatinti rengti antrą referendumą.

B. Johnsonas jau anksčiau yra teigęs, kad tik balsavimas prie pasilikimą ES gali suteikti JK pokyčių, kurie šiai šaliai labai reikalingi. „Išstoti reiškia išstoti“, - kategoriškai pareiškė jis. JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas savo ruožtu atvyko į Šiaurės Airiją vykdydamas turą po visą šalį. Šis turas skirtas įtikinti rinkėjus, kad narystė reformuotoje ES yra būtent tai, kas labiausiai atitinka jų interesus.

G-20 panaudos „visus politikos įrankius“ augimui stiprinti

Pasaulio ekonomikos atsigavimas yra „netolygus ir nepateisina mūsų ambicijų dėl stipraus, tvaraus ir subalansuoto augimo“, po Kinijoje įvykusio susitikimo šeštadienį paskelbė Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų ministrai.

Pagrindinių 20-ies pasaulio ekonomikų finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai susitarė panaudoti „visus prieinamus politikos įrankius“, tarp jų – monetarinius, fiskalinius ir struktūrinius, kad būtų skatinamas ekonominis pasitikėjimas ir „išlaikytas bei stiprinamas atsigavimas“, sakoma jų komunikate.

„Didėja susirūpinimas dėl tolesnio mažinimo rizikos“, kalbant apie pasaulio ekonomikos perspektyvas, pridūrė jie.

Tarp didėjančių „kritimo rizikų ir silpnų vietų“ jie paminėjo „nepastovius kapitalo srautus, didelį prekių kainų kritimą, padidėjusią geopolitinę įtampą, potencialaus JK (Jungtinės Karalystės) pasitraukimo iš Europos Sąjungos šoką ir didelį bei didėjantį pabėgėlių skaičių kai kuriuose regionuose“.

„Mes sutariame, jog mums reikia daryti daugiau, kad pasiektume savo bendrus tikslus dėl pasaulinio augimo“, – sakė G-20 finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai.

Jie pridūrė, kad savo turimus įrankius naudos „individualiai ir kolektyviai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)