Donecko liaudies respublikos premjeru save vadinantis Aleksandras Borodajus per spaudos konferenciją sakė, jog žuvusiųjų palaikai, rasti katastrofos vietoje, bus laikomi geležinkelio vagonuose šaldytuvuose sukilėlių kontroliuojamame Torezo mieste, esančiame 15 kilometrų į pietus, kol atvyks tarptautinė aviacijos ekspertų delegacija.

Kiek anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba pranešė turinti įrodymų, jog teroristai ir Rusija slepia prie Donecko numušto keleivinio lėktuvo juodąsias dėžes.

Svetainėje „YouTube“ buvo patalpintas įrašas liepos 18 dieną vykusio bataliono „Vostok“ vado iš „Donecko liaudies respublikos“ Aleksandro Chodakovskio ir „Donecko liaudies respublikos“ pilietinės gynybos tarnybos pareigūno Aleksejaus pokalbio apie lėktuvo juodąsias dėžes, skelbia UNIAN.

„Pirmiausia domina juodųjų dėžių likimas. Jos turi būti pas mus“, - įraše teigia A. Chodakovskis.

Su kitu bendražygiu Andrejumi jis kalbėjo: „Turiu prašymą. Tai ne mano prašymas. Mūsų bičiulius „iš aukštai“ labai domina juodųjų dėžių likimas. Noriu pasakyti, jog tai svarbu Maskvai“.

A. Chodakovskis pažymėjo, jog juodosios dėžes neturi patekti į svetimas rankas – turima omenyje ESBO ir kitas.

„Reuters" nufilmavo, kaip separatistai rado „juodąsias dėžes":

Paviešinti pokalbiai tarp separatistų:

Sukilėlių lyderis: lainerio juodosios dėžės – separatistų rankose

Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis sekmadienį nurodė, kad kažkokie prietaisai, „tikriausiai“ juodosios dėžės, buvo rastos tarp šalies rytuose sudužusio Malaizijos keleivinio lainerio nuolaužų ir atvežtos į Donecko miestą.

„Kažkokie daiktai, tikriausiai juodosios dėžės, buvo rasti ir atgabenti į Donecką. Jie yra mūsų kontroliuojami“, – vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjeras“ A. Borodajus sakė per spaudos konferenciją.

„Tarp mūsų nėra specialistų, kurie tiksliai žinotų, kaip atrodo juodosios dėžės, tačiau atgabenome į Donecką techninių daiktų, kurie gali būti lainerio juodosios dėžės“, – pridūrė jis.

Kitas sukilėlių pareigūnas Sergejus Kavtaradzė sakė manantis, kad į jų rankas pateko dvi numanomos juodosios dėžės.

A. Borodajus pridūrė, kad rasti daiktai bus perduoti „tarptautiniams ekspertams, jeigu jie atvyks“.

Jis taip pat sakė, kad aukų palaikai, surinkti iš katastrofos vietos, bus laikomi geležinkelio vagonuose šaldytuvuose netoli tos teritorijos, „kol atvyks ekspertai“.

A. Borodajus aiškino, kad sukilėliai surinko lavonus iš katastrofos vietos „iš pagarbos šeimoms“, taip pat dėl to, kad jų būklė „tampa nežmoniška tokiomis sąlygomis“, turėdamas omenyje vasaros kaitrą, spartinančią palaikų irimą.

„Nebegalėjome laukti ilgiau dėl kaitros, taip pat todėl, kad toje zonoje esama daug šunų ir laukinių gyvūnų“, pridūrė jis.