Toks sprendimas priimtas praėjus beveik parai po Mančesteryje koncerto metu įvykdytų sprogdinimų, nusinešusių bent 22 gyvybes.

Iki aukščiausio laipsnio pakeltas terorizmo grėsmės lygis reiškia, jog pareigūnai mano, kad nauja ataka yra neišvengiama. Artimiausiu metu Britanijos gatvėse bus dislokuoti kariai, remsiantys policiją, pranešė premjerė Theresa May.

„Yra galimybė, kurios negalime ignoruoti, kad esama didesnės asmenų grupės, susijusios su šia ataka“, - antradienio vakarą sakė ji.

Toks grėsmės lygis Didžiojoje Britanijoje paskelbtas pirmą kartą nuo 2007 metų, kuomet teroristai planavo atakas Londone ir Glazgo oro uoste.

Kreipdamasi į Tautą iš rezidencijos Dauning Strite ministrė pirmininkė nurodė, jog paprastai strateginius taškus saugančią ginkluotą policiją pakeis kariuomenė.

„Tai reiškia, kad ginkluoti policijos pareigūnai, atsakingi už tokias sritis, kaip esminių taškų apsauga, bus pakeisti ginkluotųjų pajėgų kariais, o tai leis policijai reikšmingai padidinti svarbiose vietose patruliuojančių pareigūnų skaičių“, - sakė T.May.

„Jūs taip pat galbūt pamatysite karius, dislokuotus tam tikruose renginiuose, pavyzdžiui, koncertuose, sporto rungtynėse. Jie padės policijai išlaikyti visuomenę saugią“, - sakė ji.

Iki antradienio vakaro terorizmo grėsmės lygis Britanijoje buvo smarkus, o tai reiškė, kad ataka yra labai tikėtina. Įvestas kritinis lygis reiškia, jog išpuolio tikimasi artimiausiu metu.

Pastarąjį kartą grėsmės lygis iki kritinio Jungtinėje Karalystėje buvo pakeltas 2007 metais, kai netoli Glazgo oro uosto buvo bandoma susprogdinti automobilį.

„Mančesterio ir Britanijos dvasia yra kur kas galingesnė nei liguisti ištvirkusių teroristų planai. Būtent todėl teroristai niekada nelaimės, o mes triumfuosime“, - sakė premjerė.