„Patas Coxas (Petas Koksas) ir Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) perdavė man oficialų pasiūlymą dėl mano važiavimo gydytis į Vokietiją. Aš viešai priimu šį pasiūlymą“, – perskaitė J.Tymošenko pareiškimą jos advokatas per spaudos konferenciją Kijeve.

Partijos „Udar“ (Smūgis) lyderis Vitalijaus Klyčko iš karto paragino prezidentą Viktorą Janukovyčių patenkinti Europarlamento stebėtojų prašymą ir jau šiandien paskelbti įsaką dėl J. Tymošenko išlaisvinimo.

„Pasirinktinio teisingumo ir politinių kalinių problemą, kuri yra pagrindinė kliūtis Asociacijos sutarčiai pasirašyti, reikia spręsti kuo greičiau, iki Kwasniewskio ir Coxo misijos atsiskaitymo, numatyto spalio 15 dieną“, – cituoja tokius V. Klyčko žodžius partijos „Udar“ spaudos tarnyba.

Jis priminė, kad Juliją Tymošenko paleisti prezidento jau daug kartų prašė dešimtys Ukrainos ir užsienio politikų, visuomeninių ir religinių organizacijų atstovai.

„Atėjo laikas, kai reikia tai padaryti, kad viršūnių susitikimas Vilniuje būtų rezultatyvus ir sėkmingas Ukrainai“, – pabrėžė V. Klyčko.

Buvęs Europarlamento pirmininkas P. Coxas ir Lenkijos prezidentas A. Kwasniewskis ekspremjerę J. Tymošenko Charkovo ligoninėje aplankė spalio 3 dieną.

Palankaus buvusiai premjerei sprendimo tikimasi sulaukti dar ir todėl, kad V. Janukovyčius penktadienį atleido iš generalinio prokuroro pavaduotojo pareigų nuo 2010 metų dirbusį Renatą Kuzminą, kuris buvo svarbi figūra J. Tymošenko teismo procese ir dar kaltino ją prisidėjus prie Ukrainos parlamentaro Jevheno Ščerbano nužudymo 1996 metais.

R. Kuzminas paskirtas Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotoju.

Politologų nuomone, R. Kuzmino atleidimas iš prokuratūros gali būti ženklas, kad dabartinė Ukrainos vadovybė nori paleisti į laisvę buvusią premjerę ir leisti jai vykti gydytis į Vokietiją dar iki viršūnių susitikimo Vilniuje.