Ministrė kritikavo naują kovos su terorizmu įstatymą, kurį penktadienį tikriausiai patvirtins Jugoslavijos parlamentas.

"Kol mes kalbame, Miloševičius marionetiniame Serbijos parlamente rengiasi prastumti neva antiteroristinį įstatymą. Jo nelaimei, teroristinio režimo sukurtu antiteroristiniu įstatymu nebus pasitikima. Jo tikslas - suteikti represinei politikai garbingą priedangą - pernelyg krenta į akis", sakė M. Albright Berlyne vykstančioje tarptautinėje konferencijoje.

Apžvalgininkai teigia, kad šiuo įstatymu S. Miloševičius nori užsitikrinti galimybę likti valdžioje ir kitais metais, kai baigsis jo mandatas.

Siūlomas įstatymas numato mažiausiai penkerių metų laisvės atėmimą už veiksmus, keliančius grėsmę "konstitucinei tvarkai". Taip šią savaitę buvo apibūdintas bandymas dažais išteplioti policijos nuovados sieną.

Tokia pati bausmė siūloma už panašius veiksmus, kurie atliekami "gavus pagalbą iš užsienio". Tai aiškus įspėjimas Vakarų finansuojamoms opozicinėms partijoms, nevyriausybinėms organizacijoms ir žiniasklaidai.

"Jeigu S. Miloševičiui nors kiek rūpėtų įstatymo valdžia, jis pasiduotų Hagos tribunolui ir stotų prieš teismą už karo nusikaltimus, kuriais yra kaltinamas", sakė M. Albright.

Konferencijoje "Demokratijos skatinimas Pietryčių Europoje" JAV ministrė sakė, kad demokratijos stiprinimas bus jos tikslas net kitais metais jai atsistatydinus.

Vėliau šiame renginyje turėjo kalbėti Vokietijos užsienio ministras Joschka Fischeris (Joška Fišeris).