Jugoslavijos narystė 1992-aisiais dėl įsipainiojimo į Balkanų karą buvo sustabdyta. Iš karto po prezidento Slobodano Miloševičiaus nuvertimo ESBO paskelbė priimsianti Belgradą atgal į savo gretas.

Diplomatinių šaltinių teigimu, susitikimą gali aptemdyti principiniai nesutarimai su JAV dėl būsimo organizacijos finansavimo. Vašingtonas iki šiol atkakliai priešinosi, kad būtų padidintas jo, palyginti su kitomis šalimis, labai mažas nario mokestis.

Be to, užsienio reikalų ministrai aptars didėjantį Rusijos nepasitenkinimą dėl ESBO vaidmens. Maskva yra nusivylusi, kad ESBO netapo atsvara NATO ir savo stebėtojus daugiausiai dislokuoja Balkanuose ir buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse. Vakarų diplomatai savo ruožtu kaltina Rusiją vilkinant ESBO susitarimų įgyvendinimą.

Iki antradienio truksiančiame susitikime, be kitų, dalyvauja ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, taip pat Rusijos diplomatijos vadovas Igoris Ivanovas bei JAV valstybės sekretorė Madlena Olbrait (Madeline Albright).