Britų laikraštis „The Guardian“, remdamasis savo tyrimu, rašo, kad nuo konflikto 2011 metų pavasarį pradžios JT organizacijos sudarė sutartis su daugeliu įmonių, kurios susijusios su Sirijos vadovybės nariais ir kurioms Europos Sąjunga (ES) ir JAV yra paskelbusios sankcijas, informuoja agentūra AFP.

Anot „Guardian“, JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), pavyzdžiui, skyrė vyriausybei daugiau kaip 13 mln. dolerių (11,6 mln. eurų) žemės ūkio plėtrai, nors ES atitinkamoms ministerijoms taiko sankcijas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) daugiau kaip 5 mln. dolerių pervedė nacionaliniam Sirijos kraujo bankui, kurį kontroliuoja Gynybos ministerija Damaske.

Laikraščio informacija, „Syria Trust“ iš dviejų JT organizacijų sulaukė 8,5 mln. dolerių paramos. Šią pagalbos organizaciją įsteigė B. al Assado žmona Asma, ji jai iki šiol ir vadovauja. JT specialusis pagalbos vaikams fondas (UNICEF) vėlgi atseikėjo 268 000 dolerių labdaros organizacijai „Al-Bustan Association“, kuriai vadovauja opozicijos ypač nekenčiamas B. al Assado pusbrolis Rami Machlufas.

JT gina bendradarbiavimą su organizacijomis iš B.al Assado aplinkos, vadindamos jį reikalingu, kad pasiektų kenčiančius gyventojus pilietinio karo alinamoje šalyje. „Jei reikia pasirinkti, ar suteikti prekes ar paslaugas per įmones, kurios gali būti susijusios su vyriausybe, ar palikti civilius be gyvybiškai svarbios pagalbos, tai sprendimas yra aiškus“, – sakė JT atstovas.

Anot jo, Sirijos vyriausybė sprendžia, su kuo JT organizacijos gali bendradarbiauti. Jei JT su tuo nesutiktų, negalėtų išgelbėti tiek gyvybių Sirijoje. Tačiau kitas JT atstovas pripažino, kad JT organizacijų viduje yra nepasitenkinimo dėl to, kad Sirijos vyriausybė kontroliuoja dalį tarptautinės pagalbos.