Praėjus mažiau nei savaitei nuo antskrydžių Sirijos Alepo mieste, kur buvo apšaudyta ligoninė ir žuvo mažiausiai 30 žmonių, Taryba vienbalsiai priėmė rezoliuciją, griežtai smerkiančią išpuolius prieš sveikatos apsaugos įstaigas ir primenančią, kad tokie išpuoliai yra karo nusikaltimai.

Prancūzijos ambasadorius Francois Delattre'as pareiškė, kad ši „svarbi rezoliucija“ siunčia stiprų perspėjimą, kad negali būti „jokio nebaudžiamumo“ išpuolių prieš medicinos įstaigas rengėjams.

Minima rezoliucija neatskleidžia kokių nors naujų pagrindų, bet britų ambasadorius Matthew Rycroftas pabrėžė, kad ji atkreipia dėmesį į tokių atakų dažnėjimą ir primena, kad ligoninės, greitosios pagalbos brigados ir medikai negali būti karo taikiniai.

Vis dėlto pirmą kartą JT Saugumo Taryboje priimta rezoliucija būtent medicinos įstaigoms karo zonose apsaugoti.

„Gydytojų be sienų“ (MSF) duomenimis Sirijoje per praėjusius šešis mėnesius šios nevyriausybinės organizacijos globojamos ligoninės ir klinikos buvo atakuotos 94 kartus, taip pat buvo bombarduotos trys panašios įstaigos Jemene.

Pietų Sudane ligoninės ir klinikos siaubiamos jau trejus pastaruosius metus.

„Ligoninės ir pacientai yra įtraukti į mūšio lauką“, – sakė Tarybai MSF vadovė Joanne Liu.

„Nutraukite šias atakas, – prašė ji. – Padarykite, kad ši rezoliucija gelbėtų gyvybes“.

Rezoliucijoje neminima jokia konkreti šalis, bet „reikalaujama, kad visos konfliktų šalys“ užtikrintų „pagarbą ir apsaugą“ medicinos personalui, greitosios pagalbos brigadoms, ligoninėms ir kitoms medicinos įstaigoms.

„Tokios atakos turi liautis, – pritarė ir JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas. – Kai vadinamieji chirurginiai (tikslūs) smūgiai baigiasi tuo, kad smogiama chirurginiams skyriams, kažkas yra labai negerai“.

Minimos rezoliucijos tekstą parengė penkios nenuolatinės Saugumo Tarybos narės: Egiptas, Japonija, Ispanija, Naujoji Zelandija ir Urugvajus.

Visa tai vyksta tokiu metu, kai keturios iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių – Didžioji Britanija, Prancūzija, Rusija ir JAV – palaiko tą ar kitą konflikto Sirijoje šalį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)