„Saugumo Taryba pasirengusi svarstyti JT taikos misijos Pietų Libane stiprinimo klausimą ir tikisi regiono valstybių paramos“, - pareiškė sekmadienio vakare vietos laiku po Saugumo Tarybos posėdžio jos dabartinis pirmininkas, Japonijos diplomatas Koro Bessho.

Anksčiau sekmadienį atsinaujinusius susirėmimus Pietų Sudane pasmerkė JT generalinis sekretorius Ban Ki-moon. „Mane sukrėtė žinia apie įnirtingus mūšius Džuboje“, - sakė jis.

„Tas beprasmiškas smurtas yra nepriimtinas. Jis tik gali niekais paversti ligšiolinę pažangą siekiant taikos“, - pabrėžė JT generalinis sekretorius.

Nutraukti kovas paragino ir JAV. „Jungtinės Valstijos griežtai smerkia atsinaujinusius mūšius Džuboje tarp Pietų Sudano prezidentui ištikimų pajėgų ir viceprezidento šalininkų“, - pareiškė sekmadienį Valstybės departamento atstovas spaudai Johnas Kirby. Jis taip pat pranešė, kad JAV nusprendė evakuoti savo diplomatinį personalą iš Džubos.

Mūšiai Pietų Sudano sostinėje kilo penktadienį, šalies nepriklausomybės 5-ųjų metinių išvakarėse, prie prezidento rūmų, kur valstybės vadovas Salva Kiiras vedė derybas su savo pavaduotoju ir buvusiu sukilėliu Riek Machar.

Konfliktas Pietų Sudane, sąlygojamas politinių ir etninių priežasčių, prasidėjo 2013 metų gruodžio viduryje. Jame dalyvauja dinkų ir nuerų gentys. Pietų Sudano prezidentas S. Kijiras yra dinkų etninės grupės atstovas.

2015 metų rugpjūtį S. Kijiras ir R. Mašaras pasirašė taikos sutartį, o šių metų sausį susitarė sudaryti pereinamąją nacionalinės vienybės vyriausybę.

Pietų Sudanas yra jauniausia pasaulio valstybė. Jos nepriklausomybė buvo paskelbta 2011 metų liepą pagal referendumo rezultatus. Šis balsavimas padarė galą 22 metus trukusiam pilietiniam karui tarp Sudano vyriausybės ir Liaudies išsivadavimo judėjimo.