„Didžiulė Gazos (Ruožo) dalis buvo sulyginta su žeme. Negalime jo atstatyti, kai mūsų rankos surištos už nugaros“, – sakė JT palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūros (UNRWA) atstovas Chrisas Gunnessas.

„Blokada turi liautis. Esame atsidūrę padėtyje, kur vien humanitarinių veiksmų nepakanka. Visi, tiesiogiai ir netiesiogiai atsakingi už žudymą ir griovimą, privalo angažuotis“, – pabrėžė jis.

Nutraukti sausumos ir jūros sienų blokadą, kurią Izraelis pradėjo 2006 metais, kai Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojai pagrobė vieną žydų valstybės karį, buvo vienas iš pagrindinių reikalavimų, kurį „Hamas“ ir Palestinos Autonomija kelia per stringančias derybas dėl paliaubų Kaire.

Mažiausiai 65 tūkst. žmonių namai buvo sugriauti per jau ilgiau nei mėnesį besitęsiančias Izraelio ir „Hamas“ kautynes, o pajūrio anklave „vystosi epinio masto žmogaus sukurtos benamystės krizė“, perspėjo Ch.Gunnessas.

Izraelis praėjo karo veiksmus prieš „Hamas“ Gazos Ruože praeitą mėnesį, siekdamas sunaikinti kovotojų raketų arsenalą, keliantį grėsmę žydų valstybės miestams, taip pat po siena išsiraizgiusį tunelių tinklą, kuriuo naudodamiesi palestiniečių ekstremistai rengia atakas Izraelio teritorijoje.

Pasak Ch.Gunnessas, Izraelis nuogąstavimų dėl grėsmių savo saugumui yra pagrįsti, bet kolektyvinė bausmė Gazos Ruože gyvenantiems 1,8 mln. palestiniečių buvo „neveiksminga“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)