Derybos tarp graikiškosios Kipro dalies vadovo Nicos Anastasiades ir turkiškosios salos dalies lyderio Mustafos Akincio įstrigo praėjusį mėnesį, išsiskyrus jų nuomonėms dėl Ženevoje numatomos konferencijos, kurioje taip pat dalyvaus Didžioji Britanija, Turkija bei Graikija ir kurios metu bus aptariami Kipro saugumo klausimai, sąlygų.

Tačiau sekmadienį lyderiai Niujorke susitiko su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu ir susitarė pratęsti derybas.

Abu lyderiai vėliau šį mėnesį vyks į Ženevą, penktadienį išplatintame pranešime informavo JT atstovas Stephanas Dujarric. Prie jų prisijungs Graikijos, Turkijos ir Didžiosios Britanijos atstovai, kurie bus šių derybų laiduotojai, ir Europos Sąjungos (ES) pasiuntiniai, kurie stebės, kaip vyksta derybų procesas.

Kipras į dvi dalis buvo padalytas po Turkijos invazijos į salą 1974-aisiais. Invaziją paskatino Graikijos inspiruotas karinis perversmas.

Saugumo klausimai, susiję su 30 tūkst. karių buvimu atskilusioje šiaurinėje salos dalyje, yra pagrindinis nesutarimų šaltinis. Kipro graikai mano, kad šių pajėgų buvimas saloje net ir po to, kai bus pasiektas susitarimas, jiems kels grėsmę, tuo tarpu Kipro turkai tvirtina, kad šios pajėgos – būtinos norint užtikrinti jų bendruomenės saugumą.