Toks pasmerkimas pasigirdo vėl suintensyvėjus smurtui Rytų Ukrainoje, kur karas tęsiasi daugiau kaip dvejus metus.

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) nurodė, kad nuo konflikto Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metų balandį jau žuvo 9 371 žmogus, o dar 21 532 buvo sužeisti.

Kijevas ir jo sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją surežisavus ir remiant šį konfliktą, su tikslu išlaikyti Ukrainą savo istorinėje įtakos zonoje.

Maskva šiuos kaltinimus neigia ir kaltina Jungtines Valstijas kursčius tris mėnesius trukusius kruvinus protestus, kurie 2014 metų vasarį nuvertė tuometę Rusijos remtą Ukrainos administraciją.

Naujausias žmogaus teisių padėties Europos Sąjungos pašonėje vertinimas buvo paskelbtas devynios dienos po to, kai JT kankinimų prevencijos grupė atidėjo vizitą į Ukrainą negavusi leidimo apsilankyti kai kuriuose vyriausybiniuose kalėjimuose.

„Prievartiniai dingimai, savavališki sulaikymai, kankinimas ir blogas elgesys vis dar yra giliai įsišaknijusi praktika, ir teritorijose, kurias kontroliuoja ginkluotos grupuotės, ir vyriausybės kontroliuojamose teritorijose“, – sakoma ataskaitoje.

Vis dėlto daug kritikos 53 puslapių ataskaitoje yra skirta valdžiai Kijeve ir jos saugumo tarnybai SBU.

„Ukrainiečių pareigūnų ryšium su ginkluotu konfliktu sulaikyti asmenys kankinami, su jais blogai elgiamasi, jie ir toliau susiduria su sistemingais pažeidimais dėl jų deramo proceso ir teisingo teismo teisių“, – sakoma ataskaitoje.

Joje Ukrainos valdžia kaltinama tuo, kad „asmenims, gyvenantiems konflikto veikiamame rajone, riboja prieigą prie pagrindinių laisvių ir socialinių ekonominių teisių“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)