JT pabėgėlių agentūra UNHCR nurodė, kad praėjusį lapkritį su Kanbera sutarė, jog agentūra padės perkelti į Jungtines Valstijas pabėgėlius iš stovyklų, o Australija savo ruožtu priims keletą pabėgėlių, turinčių šaknų šioje šalyje.

„Sutikome tai padaryti su aiškia sąlyga, kad pažeidžiami pabėgėliai, turintys artimos giminystės ryšių Australijoje, galiausiai gautų leidimą čia įsikurti“, – teigiama UNHCR vadovo Filippo Grandi pranešime.

„Neseniai Australija informavo UNHCR, kad ji atsisako priimti netgi ir tuos pabėgėlius“, – teigiama jame.

F. Grandi pridūrė, kad tiems asmenims bei kitiems pabėgėliams, besiglaudžiantiems stovyklose gretimose Nauru ir Papua Naujojoje Gvinėjos valstybėse, buvo pranešta, kad jiems vienintelė išeitis – likti tose stovyklose arba būti perkeltiems į Kambodžą ar Jungtines Valstijas.

Australija visus asmenis, kurie, neturėdami vizos, bando laivais atplaukti į valstybę, išsiunčia į atokius sulaikymo centrus Nauru ir Papua Naujosios Gvinėjos Manuso saloje. Australija neįsileidžia net ir tų asmenų, kurie vėliau būna pripažįstami tikrais pabėgėliais.

Australijos imigracijos departamentas pirmadienį pareiškė, kad tokia tvarka galioja jau seniai.

„Koalicinės vyriausybės pozicija yra aiški ir nuosekli: perkeltieji į regioninius prašymų nagrinėjimo centrus niekada neįsikurs Australijoje“, – pareiškė departamento atstovas.

Migracijos reikalų ministras Peteris Duttonas sekmadienį taip pat pakartojo pastarąją mintį.

„Ne, žmonės neatvyks į Australiją. Sakiau tą nuosekliai; ministras pirmininkas sakė tai nuosekliai; savo metu tai darė ir premjeras Tony Abbottas“, – teigė jis kanalui „Sky News“.

Australijos vyriausybės vadovas Malcolmas Turnbullas su buvusiu JAV prezidentu Baracku Obama sudarė sutartį, kad kai kurie pabėgėliai bus perkelti į stovyklas Amerikoje.

Dabartinis Jungtinių Valstijų vadovas Donaldas Trumpas nenoromis sutiko laikytis sutarties, kurią pavadino „kvailu sandoriu“, bet nėra aišku, kiek pabėgėlių sutiks priimti Vašingtonas.

Pabėgėlių stovyklose tebėra daugiau kaip 1 000 asmenų, o dėl griežto Kanberos nusistatymo „kai kurie (pabėgėliai) smarkiai sutrikusia sveikata arba patyrę skausmingų išgyvenimų, įskaitant seksualinį smurtą, negali gauti paramos iš savo artimų šeimos narių, gyvenančių Australijoje“, teigiama JT pranešime.

„Kad jų kančios nebesitęstų, UNHCR neturi kitos išeities kaip tik patvirtinti visų pabėgėlių – net ir tų, kurie turi artimų šeimos narių Australijoje – perkėlimą iš Papua Naujosios Gvinėjos ir Nauru į Jungtines Valstijas“, – pridūrė F. Grandi.

Teisių grupės, ilgą laiką kaltinusios Australijos vyriausybę nesilaikant savo tarptautinių įsipareigojimų, paragino Kanberą vykdyti susitarimą, sudarytą su JT.

„Teisingas ir žmogiškas dalykas būtų nedelsiant įleisti į Australiją (pabėgėlius), esančius Nauru ir Manuso salose, kad jie susitiktų su čia esančiais savo šeimų nariais“, – pareiškė žmogaus teisių gynimo grupės „Amnesty International“ pabėgėlių koordinatorius Grahamas Thomas.