Pasak specialistų, pabėgėlės moterys ir mergaitės dažnai nuo smurto ir diskriminavimo kenčia ne tik šalyse iš kurių bėga, bet ir kelionėje bei atvykusios į Europą. Europos Parlamentas antradienį balsuos dėl rezoliucijos, kurioje numatyta, kaip apsaugoti pabėgėlio statuso siekiančias moteris ir vaikus.

Jungtinių Tautų duomenimis, šiuo metu daugiau nei pusę į Europą atvykstančių pabėgėlių sudaro moterys ir vaikai – maždaug dvigubai daugiau nei praėjusių metų vasarą. Be to, skaičiuojama, kad dvi iš penkių prieglobsčio prašančios moterys – nepilnametės.

Specialistų teigimu, taip galėjo nutikti dėl to, jog vyrai į Europą atvyko pirmieji, siekdami įvertinti situaciją, o moterys ir vaikai į Europą masiškai pradėjo plūsti dabar. Pastebima, kad ši, jautriausia pabėgėlių grupė, net ir kelionėje ar atvykus į Europą tampa prekybos žmonėmis ar seksualinio išnaudojimo aukomis.

Europos Parlamentas sieks, kad įvairių formų smurtas, priverstinė santuoka ar lytinių organų žalojimas būtų laikomi pagrindu prašyti prieglobsčio Europos Sąjungoje. Be to, norima, jog pabėgėlių priėmimo centruose būtų įrengti atskiri tualetai, dušai, miegojimo vietos moterims.