Balsavimą dėl rezoliucijos, kurią paruošė JAV ir tradicinė Pchenjano sąjungininkė Kinija, kelias dienas buvo sustabdžiusi Rusija, paprašiusi skirti daugiau laiko geriau susipažinti su rezoliucijos tekstu ir siūlomais jo pakeitimais.

Antradienį pirmininkavimą Saugumo Tarybai pradeda Angola. JAV prašo, kad balsavimas būtų surengtas po Tarybos posėdžio, kuris prasidės 15 val. JAV rytų juostiniu (22 val. Lietuvos) ir kuriame bus aptariamos kovo mėnesio programos.

Rezoliucijos projektu pirmą kartą bus mėginama įvesti privalomus patikrinimus į Šiaurės Korėjos vandenis įplaukiantiems ir juos paliekantiems kroviniams laivams. Rezoliucijoje taip pat numatyta uždrausti šaunamųjų ginklų ir kitų tradicinių ginklų pardavimą Šiaurės Korėjai, tokiu būdu užpildant ankstesnių rezoliucijų paliktą spragą.

JAV ambasadorė Samantha Power sakė, kad šiomis sankcijomis numatoma apriboti ir kai kuriais atvejais visai uždrausti anglies, taip pat geležies, aukso, titano bei retųjų mineralų eksportą iš Šiaurės Korėjos, ir uždrausti Pchenjanui parduoti aviacinį bie raketų kurą.

Tačiau rezoliucijos projekte numatyta galimybė pačioms šalims nuspręsti, ar eksportuojamos prekės yra skirtos kariniams ar taikiems tikslams, atsižvelgiant į sunkią daugumos Šiaurės Korėjos gyventojų humanitarinę padėtį.

Rezoliucijoje taip pat numatytos finansinės sankcijos Šiaurės Korėjos bankams ir bet kokių prekių, kurias galima panaudoti ir branduolinių ginklų bei raketų gamyboje, uždraudimas.

Į ilgą prabangos prekių, kurių negalima įvežti į Šiaurės Korėją, sąrašą įtrauktos tokios prekės kaip prabangūs rankiniai laikrodžiai, sniegaeigiai ir pramoginės vandens transporto priemonės.

Šiaurės Korėja boikotuos JT žmogaus teisių tarybą

Šiaurės Korėja boikotuos Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybą, pareiškė antradienį užsienio reikalų ministras Ri Su Yongas, smerkdamas šio tarptautinio organo „politizavimą“.

„Mes nebedalyvausime tarptautinėse sesijose, kuriose išskiriama žmogaus teisių padėtis (Šiaurės Korėjoje) vien tik politinio išpuolio tikslu“, – sakė Ri Su Yongas šiai tarybai, tvirtindamas, kad ši taryba yra apsėsta „politikavimo, selektyvumo ir dvigubų standartų“.

Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių gynimo įstaiga vėl kritikavo padėtį Šiaurės Korėjoje – ataskaitoje apie padėtį šioje šalyje 2014 metais Pchenjanas kaltinamas dėl didelio masto nusikaltimų žmogiškumui.

Ri Su Yongas antradienį užsipuolė Jungtines Valstijas ir kitas šalis, kurios trokšta „Korėjos LDR sunaikinimo“, kad jos skelbia melagingus kaltinimus žmogaus teisių pažeidimais, jog taip sustiprintų savo siekius.

Ministras kaltina pasaulį „žmogaus teisių reketu“ jo šalyje.

Pasak jo, „vadinamiesiems Šiaurės Korėjos perbėgėliams“ siūlyta daugiau kaip po 5 tūkst. dolerių, kad jie „sufabrikuotų“ parodymus apie padėtį šalyje.

Ri Su Yongas tvirtino, kad Pchenjano priešai ekonominės pagalbos pažadais vilioja JT nares priimti rezoliucijas dėl žmogaus teisių padėties Šiaurės Korėjoje.

„Kitaip sakant, balsavimo procesas tarptautiniame žmogaus teisių mechanizme yra komercializuotas“, – nurodė jis.

Šiaurės Korėja nebedalyvaus šiame procese, sakė ministras ir pabrėžė, kad nuo šios dienos „nesvarbu ar bus balsuojama dėl tokių rezoliucijų, ar nebus, tai jau ne mūsų reikalas ir mes niekada nebūsime jų įpareigoti“.

Per pastaruosius du dešimtmečius Šiaurės Korėja atliko keturis branduolinius bandymus ir paleido šešias didelio nuotolio raketas, pažeisdama ankstesnes Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Jungtinės Valstijos, jų vakarų sąjungininkės ir Japonija reikalauja naujų sankcijų, atsakant į Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo ir raketų programas. Tačiau Kinija, Pchenjano kaimynė, nenori taikyti griežtesnių priemonių, kurios keltų grėsmę Šiaurės Korėjos stabilumui ir sukeltų jos ekonomikos žlugimą.