Jau maždaug dešimtmetį 3 valandą nakties kelios dešimtys nuogalių bėga per XIX amžiaus 164-ių metrų ilgio tiltą per Ventos upę. Tai ilgiausias plytinis tiltas Europoje.

Bėgimas išsirengus – naujas požiūris į seną tradiciją, kai būdavo prausiamasi rasoje tekant saulei. Latviai tikėjo, kad trumpiausią metų naktį rasa turi ypatingų galių, tad joje išsimaudžiusieji visus metus bus stiprūs ir sveiki.

Iš vakaro Kuldigos gyventojai ir svečiai šėlo miesto parke, o artėjant 3-iai valandai ryto, ištvermingiausi susirinko ant tilto.

Šįmet nusimesti drabužių nesidrovėjo kelios dešimtys vyrų ir viena moteris. Lyjant lietui, bėgikai prieš 3 val. ryto išsirengė vienoje tilto pusėje ir ruošėsi startui. Kad būtų drąsesni, dalis prieš bėgimą jau buvo įkaušę. Nuogalių minia skandavo Janio ir Ligu vardus – būtent birželio 23 dieną švenčiama jų vardo diena. Kai kurių bėgikų galvas puošė vainikai. Dalis bėgikų prisijungė paskutinę minutę – jie, paskatinti nuogalių, akimirksniu nusimaudavo kelnes bei apatinius ir stodavo prie starto linijos.

Nuogalius triukšmingai palaikė ir fotografavo ant tilto išsirikiavę stebėtojai. Dar prieš bėgimo startą visiems dalyviams įteikti atminimo medaliai, o finiše nuogaliai dovanų gavo po skardinę alaus. Nubėgti maždaug pusantro šimto metrų tetruko kelias minutes.

„Pakankamai alaus, kad bėgčiau. Puiki patirtis. Kodėl ne?“, – po finišo DELFI sakė vienintelė bėgikė moteris Iveta. Ji su vaikinu Kaspars nuoga per tiltą bėgo pirmą kartą. Į Kuldigą švęsti Joninių įsimylėjėliai atvažiavo iš Rygos.

Besišypsanti pora tvirtino, kad jaučiasi fantastiškai. „Jeigu esi pora, tai kur kas lengviau padaryti“, – sakė Kaspars. „Prašau, kitąmet tokį bėgimą organizuokite Lietuvoje, tada mes imsime interviu iš jūsų“, – atsisveikindama juokėsi Iveta.

Kuldiga – miestas Latvijos vakaruose, Kurše, abipus Ventos. Kuldigoje esantis Ventos krioklys laikomas plačiausiu Europoje – jo plotis siekia 249 m., tiesa, jo aukštis siekia vos 1,6-2,2 m. Dėl to Kuldiga kartais vadinam „latviškąja Venecija“.