J.Kerry perspėjo premjerą Nuri al Maliki, jog Vašingtonas "stebi, ką daro Irakas". Tai kol kas aukščiausiu lygiu išsakyta kritika Bagdadui dėl netikrinamų skrydžių, kuriais, kaip tvirtina Teheranas, gabenami humanitariniai kroviniai.

"Labai aiškiai pasakiau premjerui, kad perskridimai iš Irano iš tikrųjų padeda palaikyti prezidentą (Basharą) al Assadą ir jo režimą", - po susitikimo su N.al Maliki Bagdade žurnalistams sakė J.Kerry.

Jis pridūrė pasakęs N.al Maliki, kad Amerikos politikai "stebi, ką daro Irakas", ir pažymėjo, kad visa, kas padeda B.al Assadui, yra "problemiška".

"Tad viliuosi, kad galėsime padaryti tam tikrą pažangą šiuo klausimu", - nurodė JAV valstybės sekretorius.

J.Kerry vizito - pirmojo Bagdade jam pradėjus eiti valstybės sekretoriaus pareigas - metu taip pat bus kalbama apie Vašingtono susirūpinimą dėl mėnesius trunkančių protestų Irako sunitų provincijose, kurie potencialiai gali sudaryti sąlygas manevruoti kovotojų grupuotėms, tarp jų - "al Qaeda".

Vizitas vyksta kelios dienos po 10-ųjų JAV vadovautos invazijos į Iraką metinių. Per tą invaziją buvo nuverstas Saddamas Husseinas ir siekta sukurti stabilią, demokratišką valstybę, kuri būtų sąjungininkė Artimuosiuose Rytuose, tačiau vietoje to Irakas vis dar grumiasi su kruvinu smurtu ir nesibaigiančiais politiniais ginčais.