Merilande gyvenantis 51 metų Haroldas Thomas Martinas III (Haroldas Tomas Martinas III) buvo suimtas rugpjūčio 27 dieną ir kelia „rimtą grėsmę“ Jungtinėms Valstijoms, rašoma prokurorų pateiktame ieškinyje prieš penktadienį Baltimorėje vyksiantį teismo posėdį dėl sulaikymo.

H. Th. Martinas, dabar jau atleistas, anksčiau dirbo bendrovėje „Booz Allen Hamilton“ – toje pačioje, kuri buvo nusamdžiusi prieštaringai pagarsėjusį Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną), nutekinusį didžiulį kiekį įslaptintų NSA dokumentų.

H. Th. Martinas turėjo leidimą dirbti su įslaptinta informacija keliose vyriausybinėse agentūrose ir galimai vogė informaciją nuo 1996 metų.

„Atsakovas prarado pasitikėjimą įvykdydamas didelio masto įslaptintų valstybės dokumentų ir turto vagystę – šis nusikalstama veikla stebina savo mastais ir tuo, kaip ilgai ji buvo vykdoma“, – rašė prokurorai.

Jų teigimu įtariamasis pavogė mažiausiai 50 tūkst. gigabaitų informacijos, nors ne visa ji buvo įslaptinta.

Vienas gigabaitas tokios medžiagos apima apie 10 tūkst. puslapių dokumentų su nuotraukomis ir tekstu.

„Atsakovas turėjo stebinantį kiekį riboto naudojimo dokumentų, į kuriuos jis neturėjo teisės, tarp jų ir daug (įslaptintų)“, – nurodė prokurorai.

Kai kuriuose dokumentuose buvo nacionalinės gynybos informacijos, o H. Th. Martinas, kaip nurodoma, laikė juos savo automobilyje ir namuose Merilande.

Tyrėjai taip pat teigia radę pas jį 10 šaunamųjų ginklų „arsenalą“, įskaitant vieną automatą.

„Vyriausybės manymu, į kaltinimus turėtų būti įtrauktas įstatymo dėl šnipinėjimo pažeidimas, o už šį nusikaltimą numatomos žymiai didesnės bausmės ir patariamosios gairės skiriasi nuo kaltinimų, išvardytų skunde“, – rašė prokurorai.

H. Th. Martino advokatai anksčiau yra minėję, kad jis myli savo šeimą ir šalį ir kad nėra jokių įrodymų, jog jis ketino išduoti savo šalį

Paaiškėjo, kad vyras neturi galiojančio paso, o tyrėjai neminėjo, kad jis būtų siuntęs informacijos užsienio vyriausybėms

Tačiau prokurorai pridūrė, kad „atsakovas taip pat internetu bendravo su kitais asmenimis ne anglų kalba, pavyzdžiui, rusų“.

Bendrovė „Booz Allen“ pareiškė, kad ji pasisiūlė visokeriopai bendradarbiauti su tiriančiosiomis institucijomis, kai tik sužinojo apie savo darbuotojo areštą, ir išsyk atleido H.Th.Martiną.

Šis įtariamasis buvo suimtas, kai tyrėjai pradėjo narplioti, kaip buvo pavogtas pirminis programinės įrangos kodas, NSA naudojamas įsilaužti į priešininkų, tokių kaip Rusija, Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja, kompiuterines sistemas.

Šios priemonės gali suteikti galimybę NSA į priešininkų sistemas įdiegti žalingas programas, leidžiančias stebėti jų tinklus arba netgi trikdyti jų darbą.

Pastarasis incidentas yra apmaudus smūgis NSA ir „Booz Allen“. Kaip praneša „The New York Times“ , ši bendrovė padeda kurti ir valdyti daugelį NSA pačių slapčiausių kibernetinių operacijų.

Buvęs NSA kontraktininkas E.Snowdenas pabėgo į Rusiją tuojau po to, kai nutekino pluoštą dokumentų, atskleidžiančių, kad jo agentūra vykdo didžiulio masto privačių duomenų stebėseną ir šnipinėja užsienio vyriausybes bei lyderius.