JAV viceprezidentas į regioną atvyko Šiaurės Korėjai diena anksčiau kariniu paradu paminėjus velionio šalies įkūrėjo gimimo metines. Per paradą buvo pademonstruotos raketos ir karinė technika.

Sekmadienį Šiaurės Korėja nesėkmingai paleido raketą – ji paleidimo metu sprogo, pranešė JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai. Ši nesėkmė Pchenjaną ištiko galingam amerikiečių lėktuvnešiui artinantis prie Korėjos pusiasalio.

M.Pence‘ą, kuris prasidedant vizitui padėjo vainiką Seulo nacionalinėse kapinėse, lydi žmona ir dvi suaugusios dukterys. Velykų sekmadienį jis turi dalyvauti pamaldose drauge su JAV ir Pietų Korėjos kariais ir, vėliau, vakarienėje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas užsiminė, kad Vašingtonas užims griežtesnę poziciją Šiaurės Korėjos atžvilgiu, ir praėjusią savaitę žurnalistams sakė: „Šiaurės Korėja yra problema. Šia problema bus pasirūpinta.“ Jis ne kartą sakė, kad jeigu Kinija, pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė, nenori labiau spausti Pchenjano, JAV gali šį reikalą perimti į savo rankas.

Be minėto lėktuvnešio ir kitų laivų dislokavimo vandenyse prie Korėjos pusiasalio, tūkstančiai JAV ir Pietų Korėjos karių, tankų ir kitos ginkluotės praėjusį mėnesį dalyvavo didžiausiose savo bendrose karinėse pratybose, kurios paskatino Šiaurės Korėją paskelbti įprastus grasinimus atakuoti priešininkes, jei jos demonstruos agresijos ženklus.

Nepaisydama Šiaurės Korėjos provokacijų, pasak JAV pareigūnų, Amerika neketina naudoti savo karinės jėgos prieš Šiaurės Korėją branduolinio bandymo arba raketos paleidimo atveju.

Porą mėnesių svarsčius, kokios politikos laikytis, pasirinkta politika, vadinama „maksimum spaudimo ir įsipareigojimų“, nurodė JAV pareigūnai penktadienį.

Pasak jų, administracija nedelsdama ir pabrėžtinai didins spaudimą Pchenjanui, padedant Pekinui.

M.Pence‘as per susitikimus su lyderiais Pietų Korėjoje ir Japonijoje turi išaiškinti JAV politiką. Vėliau jis taip pat lankysis Indonezijoje ir Australijoje. JAV viceprezidentas taip pat sieks dar kartą patikinti sąjungininkus Pietų Korėjoje ir Japonijoje, kad JAV imsis deramų žingsnių joms nuo Šiaurės Korėjos agresijos apsaugoti.

Pirmasis M.Pence'o apsilankymas Pietų Korėjoje turės ir asmeninių aspektų. Jo velionis tėvas Edwardas per Korėjos karą tarnavo JAV armijoje ir beveik lygiai prieš 64 metus – 1953 metų balandžio 15 dieną – buvo apdovanotas Bronzinės žvaigždės medaliu. M.Pence‘as savo biure demonstruoja tėvo „Bronzinę žvaigždę“ ir nuotrauką iš jos įteikimo ceremonijos.